mama.tomsk.ru


Místo pro maminky, tatínky a děti!

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva Helg @ »Nov 15, 2018, 21:39

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva Risya »15 Nov 2018, 22:39

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Post silueta "17.listopadu 2018, 14:56

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Poselství Risya »17. listopadu 2018, 15:30

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Post silueta "19 Nov 2018, 09:04

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva Risya »19 Nov 2018, 11:21

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Post Helg @ 21.listopadu 2018, 10:10

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Post Helg @ 21 Nov 2018, 22:13

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva Risya »22. 11. 2018, 08:18

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva evelyne »29. listopadu 2018, 15:42

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva Risya »29. 11. 2018, 15:58

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Post marfa ”29. listopadu 2018, 16:20

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Post Helg @ Nov 29, 2018, 22:04

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Zpráva Risya »29. listopadu 2018, 22:21

Radioaktivní jódová léčba štítné žlázy

Poselství Risyi »29. listopadu 2018, 22:33

Recenze radioaktivních jódových efektů

Dívky, které byly ošetřeny nebo mají přátele, je velmi důležité, aby vás slyšeli.

Ušetřete peníze s CashShops LetyShops!

Zaregistrujte se a získejte Premium účet.

Jsem tak :) Chceš něco vědět?

Ano, plánuji, ale strašně se bojím, nevím proč

Autor, můj manžel, pil radioaktivní jód. Štítná žláza je odstraněna.

a pili a pak odstranili více?

čeho se autor obává?

ale všechno (((a radiace a komplikace a skutečnost, že můj syn je malý, ale po tomto týdnu je to nemožné) 3.

a pili a pak odstranili více?

Ne, nejprve smazáno. Pak nutně léčbu radioaktivním jódem. Zpočátku si vzal terapeutickou dávku a pak sken. Podle výsledků skenování byla vypočtena terapeutická dávka.
Ano, po podání terapeutické dávky je úplná izolace 5-7 dnů. Pokud je malé dítě je lepší vzít pár týdnů na bezpečné místo.

a kde je to nejlepší místo?

A kde jste nabídl?

A kde jste nabídl?

nabídl k dokončení kurzu, a kde se nezeptal

Věř mi, neboj se. Mám také 2 malé děti, musel jsem žít odděleně od nich, bylo to morálně obtížné, ale neexistují žádné jiné možnosti.

Ještě jsem nebyl léčen, ani žádnými hormony, okamžitě mi to bylo nabídnuto, ale stále jsem se živil, takže jsem se před nedávnem otočil, před 1,5 měsícem. Prošel jsem testy a udělal ultrazvuk, zítra půjdu k lékaři, protože vím, že mi řekne ((((
ale hormony nejsou možností. pravděpodobně proto, že komunikuji a čtu, že je to znovu a lidé jdou buď na operaci nebo jód.
syn ruky silně, jen máma, nemám ponětí, jak být

tyroxin pro život je pravda! to není také velký problém! je to syntetický hormon štítné žlázy, kvalita života na pozadí jeho příjmu se nezmění a děti porodí a žijí mnoho let! ráno na lačný žaludek pilulku a vše)

a jak často pak testy? jednou za měsíc?

TAK SE NEJSOU VYZKOUŠOVAT? Pokud máte difuzní toxickou strumu a chápu ji jako on, pak 30% všech pacientů může být vyléčeno za rok a půl s tyreostatiky! Proč si hned položil kříž na žlázu? jak moc se vám zle? Jaké testy?

Jsem nemocný někde od 98 +/- něco je lepší než horší, hormony nikdy nebyly předepsány. Hele viděla drogy, dokud nebylo nic, pak zase. V loňském roce bylo dítě ve věku 4 měsíců a moje záchvaty hněvu začaly, nespavost byla hrozná podrážděnost, bylo to opravdu otravné pro každého a všechno. testy byly špatné, okamžitě nabídl jód. O rok později jsem v pátek absolvoval testy a také ultrazvuk. Jdu na recepci, protože jsem na pokraji.
o, teriostatika, proč ne, kdo jsem je jmenoval dříve? Ano, a já jsem četl, že nemohou pít více než 1,5 roku a pak je všechno nové.
Moje hyperterióza mi již skončila, kdyby to nebylo pro mou strašnou podrážděnost (rozzlobí všechno, i když kočka olizuje, odpouští) a pocení, a to i v hrozném zima, možná by to také nebylo. Nesoudit přísně, jsem unavený, že neexistuje žádná síla, musíte něco udělat

Radioterapie - recenze

Přehled o léčbě hypertyreózy (thyrotoxikóza) s radioaktivním jodem v Kyjevě

Ahoj všichni! Rozhodl jsem se napsat recenzi o výsledku léčby radioaktivním jódem 131. Přezkum není dlouhý, ale informativní, projdu celou historií mé nemoci, od samého počátku až do konce, stejně jako způsoby, jak se jí snažím zbavit. Možná to bude pro někoho užitečné. Tak pojďme:

Nejprve stručně o sobě: Jsem muž, 28 let, z Ukrajiny;

1. Nejprve jsem v roce 2012 onemocněl thyrotoxikózou ve věku 24 let. Měl jsem všechny příznaky této nemoci: třes v mých rukou a vysoký puls. V této fázi jsem nevěděl, co je to štítná žláza. Ve velikosti, to bylo velmi malé a ne palpate. Byl jsem předepsán tyrosol, merkazalin a při užívání těchto léků je již 1 rok starý a má obrovskou velikost 90 cm2;

2. Vzhledem k tomu, že v souvislosti s léčbou drogami nebyl žádný smysl, ale pouze rychlý růst samotné žlázy štítné žlázy, v roce 2013 jsem podstoupil operaci v Charkově a vystřižil jsem ji tak, jak to dělala štítná žláza. Jak to všechno zkrátit, je pro mě nereálné. Ale bohužel nedokončili;

3. Po půl roce jsem se cítil dobře a pak se pomalu objevily příznaky thyrotoxikózy.

4. V roce 2015 se můj zdravotní stav zhoršil a byl jsem připraven znovu operovat, ale naštěstí v této klinice v Charkově v Pomerkách 27 byly problémy s místy a já jsem šel domů. Samostatně chci poznamenat, že žádný z lékařů této kliniky mi nedoporučil podstoupit radioaktivní jód, ale nabídl pouze operaci.

5 V roce 2016 jsem pochopil, že druhá operace je hloupá a já jsem začal hledat kliniky, kde bych mohl být léčen radioaktivním jódem. Zvažované možnosti: Polsko, Kyjev, Charkov, Nižnij Novgorod, Bělorusko.

Polsko zmizelo, protože 750 eur je pro mě příliš mnoho peněz. Nechtěl jsem jít do Ruska, protože jsem našel alternativu v Kyjevě. Nemyslím si, že služba v Rusku a na Ukrajině je zvlášť odlišná. Nešel jsem do Běloruska, protože tam mají více cen než v Polsku (je to očividně už blázen, $ 1000 je jednoznačně busta). Začátkem září 2016 jsem se nemohl dostat k radiologii Charkov, nikdo to neudělal.

Stručně řečeno, jedinou možností, kterou jsem opustil, je Kyjev. Šel jsem na webové stránky „Endokrinologického ústavu a Speechin Im. V.P. Komisař Národní akademie lékařských věd Ukrajiny nazval zadaná čísla, zjistil, kdy můžete přijít. Šel jsem na konzultaci a po dvou týdnech jsem šel na léčbu.

Řeknu hned, že za peníze, veškerá léčba, kterou jsem obdržel, byla 2700 hřivny, což je v současné výši 100 $ Legrační peníze ve srovnání s Polskem a Běloruskem, stejně jako já.

Lékař mě ošetřil ****. I když je nemožné říci, že vás dosud léčí. Protože veškerá léčba spočívala v tom, že mi dali dávku radioaktivního jodu v množství 20 milicurie. Velikost štítné žlázy v době přijetí byla obecně 17 cm2. V době přijímání jódu jsem se cítil dobře a také po něm. Myslím, že můžete říct, že jsem téměř nic necítil. Poté, co byli na oddělení po dobu 6 dnů, udělali scintigrafii štítné žlázy, ukázala, že jód zachytil veškeré železo a já jsem byl poslán domů. Teď už uplynuly dva týdny a stále nemůžu říct, zda jód jednal nebo ne. Můj stav se nezměnil stejně jako velikost samotné žlázy. Počkám, až se stane méně, a konečně můžu jít do sportu. Myslím, že za pár měsíců aktualizuji tuto recenzi a píšu o výsledku. Hodně štěstí všem v boji proti této špinavé bolesti.

Pokud má někdo nějaké otázky, zeptejte se, pokud je to možné, odpovím.

Dnes je 01/01/17

a od té doby uplynuly asi tři měsíce od užívání radioaktivního jodu. Chtěl bych hovořit o svém stavu a sdílet informace o hormonech.

První věc, o které bych vám rád řekl, je můj všeobecný blahobyt. S plnou důvěrou mohu říci, že se výrazně zlepšila. Už nemám bolesti v krku, mohu dát zátěž na tělo, cvičení, a zároveň nezažil žádné zvláštní nepohodlí v krku. Co mě osobně velmi těší. Teď, když ještě nejsem moc šťastný. Vzhledem k tomu, že moje štítná žláza nebyla rovnoměrně zvětšena, na levé straně byla o něco větší a na pravé straně byla menší, nezmenšovala se rovnoměrně a nezmenšovala se na velikost, kterou jsem chtěla. Uplynuly však jen 3 měsíce, takže stále doufám, že to bude alespoň o něco méně vlevo, a obecně se stane neviditelným.

Teď o hormony. Dva měsíce jsem daroval hormony. A to byly mé testy:

11/09/2016 = TTG- 46,05, T4 zdarma - 0,523, T3 zdarma - 1,26

Poté jsem začal užívat eutirox, nejprve na 25 mcg, pak na 50 mcg, velká dávka, mé tělo okamžitě odmítlo vzít z nějakého důvodu.

12/16/2016 = TTG- 71,2, T4 zdarma - 0,423, T3 zdarma - 0,837

V tuto chvíli, 01.02.17, jsem odmítl přijímat euthyrox (některé usazovací léky) a přešel na L-tyroxin. Postupně se zvyšuje dávka na 150 mcg

Obecně se teď cítím docela dobře, mohu dokonce říct, že je to dobré. Samozřejmě, pokud porovnáte můj stav s loňským rokem, není to jen dobré, ale výborné, brzy plánuji opět darovat hormony a vyrábět ultrazvuk a podle výsledku mohu dokonce korigovat dávku L-tyroxinu.

Dnes je 12.07.2017

Přibližně 294 uplynulo od přijetí radioaktivního jodu. Cítím se skvěle, jdu do sportu (od příštího měsíce budu houpat v posilovně s trenérem) Můžu dát jakýkoliv druh stresu do těla a hlavně, tam není žádná bolest v oblasti krku. Samotná štítná žláza se nezmenšila, jak bych chtěl, ale v zásadě to vypadá normálně, kdybych neměl jizvu, bylo by to super. Teď si vezmu 200 ml L-tyroxinu. Hormony jsou v pořádku (v normálních mezích) a cítím se dobře pro sebe.

Radioterapie - recenze

Úplná izolace není tak špatná.

Dobrý den!

Dnes budeme hovořit o postupu, který mě ve své době postavil do čela mé stráže, ale nikdy jsem se nebál, dokud jsem na internetu nečetl hororové příběhy - radiojódovou terapii.

Krátký s editací pro ty, kteří nejsou v předmětu. Tento postup provádějí lidé, kteří mají určité problémy se štítnou žlázou - nebo difundují toxické struma, nebo rakovinu s klíčením kapsle (možná něco jiného, ​​ale četl jsem jen o takových diagnózách).

Měl jsem chvilku. Pokud se jednoduchými slovy, ale tak, aby nikoho vyděsit, chemoterapie pro rakovinu štítné žlázy (papilární a folikulární) není předepsána, ale podává se velmi účinný radiojód, který selektivně ničí pouze tkáně štítné žlázy, aniž by působil nebo působil na tělo jako celek.

Ale je tu jedna VUT. Příprava pro příjem radiojódu. Nejdůležitější a nejobtížnější je vysazení tyroxinu, které všichni lidé silně snášejí, protože tento hormon je zodpovědný za naši energii. Bez tyroxinu, člověk začne dostat tuk, stane se pomalý, sedavý, a neustále chce spát.

Prvních 3,5 týdnů zrušení bylo nekomplikovaných, protože zrušení bylo bezprostředně po operaci a zpočátku nebylo na lovu, že by byly nalezeny známky hypotyreózy. Pak byla slabost a únava: bylo těžké vylézt po schodech, někdy se zdálo, že i dýchání bylo těžké. Když se podívám na mé fotografie pořízené v tomto období, všiml jsem si, jak malé jsou mé oči. Jako by byl ospalý, špatně otevřený. To jsou všechny důsledky hypotyreózy.

Zrušení lze vyhnout a místo toho vstřikovat thyrogen. Ale tento lék je velmi drahý, takže v Bělorusku ani nepovažujeme za nutné říkat pacientovi o tom.

Druhým nepříjemným momentem při přípravě procedury je bezduchá dieta. Před konzumací radiojódu nejezte potraviny s vysokým obsahem jódu. Upřímně řečeno, nevím, jak dobře jsem tuto dietu držel. Samozřejmě jsem to nevylil jódem, ale byly nějaké progresnosti.

A samozřejmě spoustu testů a vyšetření lékařů, stejně jako před mnoha dalšími postupy.

Vlastní příjem rádia se podobá obvyklému příjmu pilulek. Pouze s jedním upozorněním, že předtím musíte pít lék, jako je Almagel, a pacient sám nemůže brát jód, a sestra to dává.

Po obdržení radiojódu je pacient kompletně izolován a baví se, jak je to možné, po dobu 5-7 dnů, až se sníží radiace na pozadí.

Lékař každý den zavolá na telefon, vyjasní zdravotní stav, sestra přijde k měření pozadí, vede k mytí (pokud v oddělení není osobní duše).

Někteří jsou takovou izolací velmi vystrašení, ale občas se mi líbí, že jsem někdy sám, a co je nejdůležitější, správně se přizpůsobuji.

Měl jsem notebook se mnou, knihu, takže čas uplynul bez povšimnutí.

Když jsem prošel tímto postupem, pramen už začínal, otevřel jsem okno a obdivoval jarní přírodu.

Obecně platí, že pokud se potýkáte s radiojódem, je izolace poslední věc, která by vás měla vyděsit.

Poté, co pozadí klesne na požadovanou rychlost, je pacientovi umožněno jít domů. Asi dva týdny si nemůžete umýt věci spolu s věcmi jiných lidí, mazlit se s nimi, spát ve stejné posteli, líbat, atd. Zejména stojí za to zůstat mimo malé děti.

Obecně doufám, že ta nejdůležitější věc, kterou jsem v tomto přehledu vysvětlil.

Samozřejmě, nemohu nikomu doporučit tento postup a přeji všem, aby se nestarali o žádné nemoci!

Zobrazit plnou verzi (v ruštině): Operace nebo radioaktivní jód?

Milá Elena,
nehledejme všechny názory - je to naprosto nepochopitelné, na čem spočívají.
Recidiva DTZ je indikací pro radikální léčbu. Jak tato, tak i druhá metoda mají své výhody i nevýhody. Přečtěte si o Tironetu a hledejte na fóru.
Ano, v USA je RJT nejběžnější léčbou DTZ. Je to levnější a výhodnější pro pacienta. V Evropě je situace poněkud odlišná, ale vyvinula se hlavně díky tomu, že (podobně jako my) izolace pacienta ve speciálních podmínkách pro RHT je zde regulována a v USA je tato metoda ambulantní.

Zde je citace od společnosti Tyroneta pro pacienty:

Otázka: Nainstaloval jsem DTZ. Přiřazený provoz, internet našel materiály o použití radioaktivního jodu s thyrotoxikózou. Který je výhodnější: radioaktivní jód nebo chirurgický zákrok? Je možné stručně popsat přínosy léčby radioaktivním jodem ve srovnání s operací v případě CTD? Odpověď: Chirurgický zákrok nutně zahrnuje incizi (následnou jizvu) na krku, celkovou anestezii, riziko komplikací během operace (krvácení, problémy s metabolismem vápníku, ztrátu hlasu, respirační selhání vedoucí k zavedení tracheostomického otevření), pooperační období, které vyžaduje čas pro rehabilitaci. Být v podstatě konzervativní metodou, RET není horší v účinnosti k chirurgické léčbě. Léčba je bezbolestná, dobře snášená většinou pacientů, není doprovázena prakticky žádným rizikem.

Otázka: Vyjádřete se prosím k vyjádření lékařů Německého zdravotního střediska, že po ECT se v mnoha případech vytvoří karcinom štítné žlázy za 10-15 let. Souhlasíte, že takové prohlášení může odradit od jakékoli touhy podstoupit RIT. Budu po léčbě radioaktivním jódem mít další maligní nádory? Odpověď: Podle výzkumu provedeného ve světě o této problematice po dobu 60 let užívání radioaktivního jodu při léčbě DTZ bylo zjištěno, že riziko vzniku rakoviny štítné žlázy po RIT nepřesahuje průměrné hodnoty typické pro danou populaci lidí. Rizikový faktor je považován za externí expozici štítné žlázy (distanční gamma terapie), zejména u dětí. Je také statisticky potvrzeno, že pravděpodobnost maligních novotvarů jiných míst a leukemie se může zvýšit až po velmi velkých celkových aktivitách radiojódu získaných v průběhu několika let, což je o 3–4 řády vyšší než dávky používané při léčbě DTZ.

Ale RJT má své nevýhody: poměrně dlouhé uchování thyrotoxikózy, možnost relapsu u malého procenta pacientů a v naší zemi také: vysoké náklady a tam, kde se to neděje, a je třeba strávit nějaký čas v nemocnici. Vyberte si.

Milá Elena,
To není soukromý názor lékařů v Obninsk (mimochodem, kupóny se současnou situací nejsou nůžky). Tento názor (podpořený silnými důkazy) mezinárodní endokrinologické komunity. Moderátorem stránky Tironet (a mimochodem) je přední ruský trackerolog, který pracuje v ESC RAMS a vůbec ne v Obninsku.

Neexistují žádné absolutní pravdy. A někdy to je uznáno světovou lékařskou komunitou a prokázalo svou bezpečnost a efektivitu. Opravdu si myslíš, že peníze jsou v Americe špatně zvažovány (nechme etické aspekty) - koneckonců, náklady na léčbu zhoubných nádorů, které údajně vznikají za 10-15 let, by výrazně převyšovaly výhody používání levnějších REIT.

Chci poznamenat: Nechci vůbec říkat, že RJT je pro vás lepší než operace. Tyto metody jsou srovnatelné z hlediska účinnosti (i když je riziko relapsu stále větší po RET), existují pro a proti všem.

Jak je léčba radioaktivním jódem?

I-131 je radioaktivní jod, přesněji syntetizovaný jódový izotop. Jeho poločas je 8 hodin, v tomto okamžiku jsou generovány 2 typy záření - beta a gama záření. Látka naprosto bezbarvá a bez chuti, nemá aroma.

Kdy látka prospívá zdraví?

V lékařství se používá k léčbě následujících onemocnění:

  • hypertyreóza - onemocnění způsobené zvýšenou aktivitou štítné žlázy, ve které tvoří malé nodulové benigní léze;
  • thyrotoxikóza - komplikace hypertyreózy;
  • difuzní toxická struma;
  • rakovina štítné žlázy - během ní se v těle žlázy objevují zhoubné nádory a zánětlivý proces.

Izotop vstupuje do aktivních buněk štítné žlázy, ničí je - vystaven zdravým a nemocným buňkám. Jod nepůsobí na okolní tkáně.

V tomto okamžiku je funkce těla potlačena.

Izotop je zaveden do těla vězni v kapsli - nebo jako kapalina - to vše závisí na stavu žlázy, jednorázové léčbě nebo kurzu je nezbytné.

Výhody a nevýhody léčby radioaktivním jódem štítné žlázy

Léčba izotopem je považována za bezpečnější než operace:

  1. Pacient nemusí vstoupit do anestezie;
  2. Neexistuje žádné rehabilitační období;
  3. Estetické vady se na těle neobjevují - jizvy a jizvy; Zvláště cenné je, že krk není zkažený - pro ženy je jeho vzhled nesmírně důležitý.

Dávka jódu se nejčastěji podává tělu jednou, a pokud způsobuje nepříjemný symptom - svědění v krku a otoku, pak je snadné ho zastavit lokálními léky.

Přijaté záření se nevztahuje na tělo pacienta - je absorbováno jedním orgánem, který je vystaven.

Množství radioaktivního jódu závisí na onemocnění.

U karcinomu štítné žlázy představuje opakovaná operace ohrožení života pacienta a léčba radioaktivním jódem je nejlepším způsobem, jak zastavit relaps.

Nevýhody a kontraindikace

Nevýhody této techniky jsou některé z následků léčby:

  • Kontraindikace k léčbě jsou stavy těhotenství a laktace;
  • K nahromadění izotopu dochází nejen v tkáních samotné žlázy, která je přirozená, ale i ve vaječnících, a proto se musí po 6 měsících po terapeutickém účinku pečlivě chránit. Kromě toho může být zhoršena funkce produkce hormonů, která je nezbytná pro správnou tvorbu plodu, takže lékaři varují, že je lepší odložit plány na narození dětí na 1,5-2 roky;
  • Jednou z hlavních nevýhod léčby je absorpce izotopu mléčnými žlázami, přívěsky u žen a prostaty u mužů. Nechte v malých dávkách, ale v těchto orgánech se jód hromadí;
  • Jedním z důsledků léčby rakoviny štítné žlázy a hypertyreózy radioaktivním jódem je hypotyreóza, uměle způsobené onemocnění, které je obtížnější léčit, než kdyby bylo způsobeno poruchou štítné žlázy. V tomto případě může být vyžadována konstantní hormonální terapie;
  • Důsledkem léčby radioaktivním jódem může být změna funkce slinných a slzných žláz - izotop I-131 způsobuje jejich zúžení;
  • Komplikace mohou také ovlivnit zrakové orgány - existuje riziko endokrinní oftalmopatie;
  • Může zvýšit váhu, způsobit irelevantní únavu a bolest svalů - fibromyalgii;
  • Chronická onemocnění se zhoršují: může se objevit pyelonefritida, cystitida, gastritida, zvracení a změna chutových vjemů. Tyto účinky mají krátké trvání, nemoci se rychle zastaví obvyklými způsoby.

Odpůrci metody léčby štítné žlázy jódem značně zveličují negativní účinky této metody.

Pokud existuje komplikace - hypotyreóza, pak budou muset hormonální léky trvat celý život. V případě neléčené hypertyreózy je to přesně to, že všechny léky opačného účinku by měly být užívány po celý život, a zároveň se obává, že uzliny ve štítné žláze se stanou maligními.

Zvýšení hmotnosti - pokud vedete aktivní životní styl a budete jíst racionálně, váha se příliš nezvýší, ale kvalita života se zvýší a život bude delší.

Únava, únava - tyto symptomy jsou vlastní všem endokrinním poruchám a nelze je přímo spojit s použitím radioaktivního jodu.

Po aplikaci izotopu zvyšuje riziko rakoviny tenkého střeva a štítné žlázy.

Bohužel nikdo není imunní vůči opakování onemocnění a možnosti onkologického procesu v jednotlivých orgánech - pokud tělo již mělo atypické buňky - je vysoké a bez použití radioaktivního jodu.

Štítná žláza zničená ozařováním nemůže být obnovena.

Po chirurgickém zákroku nedochází ani k odstranění odstraněné tkáně.

Je třeba poznamenat další rys léčby, který je považován za negativní faktor - do 3 dnů po požití radioaktivního jódu by pacienti měli být izolováni. Jsou nebezpečné pro ostatní, uvolňují beta a gama záření.

Oblečení a věci, které byly na oddělení a na pacientovi, musí být v budoucnu omyty tekoucí vodou nebo zničeny.

Příprava postupu

Příprava na příjem radioaktivního jódu by měla být předem - již 10-14 dní před léčbou.

Měla by začít změnou výživy. Potraviny s vysokým obsahem jódu jsou odstraněny z potravy - buňky by měly být zbaveny jodu. Neměli byste však zcela odmítnout sůl - stačí snížit její množství na 8 g denně.

Pokud je štítná žláza nepřítomná - byla odstraněna a nyní se nemoc znovu objevila, pak plíce a lymfatické uzliny přebírají nahromadění jódu - pro jejich citlivost bude test prováděn - jak je tělo izotop absorbováno.

Je nutné odmítnout všechny použité léky, včetně hormonálních prostředků - to musí být provedeno nejpozději 4 dny před zahájením léčby.

Rány a řezy by také neměly být ošetřeny roztokem jódu, jeden by neměl být v solné místnosti, plavat v moři a dýchat mořský vzduch. Pokud žijete v přímořské zóně, je nutná izolace od vnějších vlivů nejen po zákroku, ale i 4 dny před ním.

Preventivní opatření po ošetření

Do jednoho měsíce poté, co je postup povinen splnit následující pravidla:

  1. Je nutné zvýšit pitný režim na úkor čisté vody - urychluje eliminaci produktů rozpadu izotopů z těla;
  2. Po návštěvě toalety je nutné se sprchovat často, aby se voda dvakrát vytáhla;
  3. Není možné komunikovat s dětmi na měsíc - objímání a líbání. Doporučujeme zůstat v blízkosti malých dětí co nejméně;
  4. Ložní prádlo a spodní prádlo by měly být denně vyměňovány, často opláchnuty, volit svrchní oděvy tak, aby se daly snadno umýt;
  5. Spánek bude sám.

Po léčbě radioaktivním jódem budete s největší pravděpodobností muset po celý život užívat thyrotoxin a každých 6 měsíců navštívit endokrinologa. Musíme však mít na paměti, že kvalita života se pro ostatní nezmění a omezení budou krátkodobá.

Kromě toho můžete stále nosit výstřih a otevřít krk, což je velmi důležité pro ženy. Přejeme Vám hodně zdraví a pohody!

[D] Štítná žláza - odstranění nebo radiojód?

trinitio 29-10-2008, 16:38

Nedávno se ukázalo, že na levém laloku štítné žlázy mám rozptýlené uzly a produkuje mnoho hormonů, pak testy ukázaly, že je autoimunní, moje protilátky na ni útočí a obecně bylo rozhodnuto s terapeutem (po návštěvě endokrinologa), že bychom odstranili levou část, dnes byla na chirurgovi o operaci a říká, že musí odstranit celou štítnou žlázu (to doporučil endokrinolog), nechci to, tak jsem to odmítl.
Chci zkusit léčbu radiojódem (což terapeut nemá rád, což je z nějakého důvodu také náchylnější k operaci)
Setkal se někdo s podobnou nemocí? Pomáhá radioiodode?

Schneerson> 10/29/2008, 17:06

máma měla uzly a táta byl doktor. Uzly byly vymazány, OP trval 5 hodin, ale stále byl v Unii.
Ale pamatuji si, že radiojód je pro oči nesmírně špatný. radiojód se provádí v případě kontraindikací OP. Raduj se, že je nemáš. Můj kolega zde byl provozován, navíc známý lékař, který měl všechno vyříznuté. Tam je fórum “Leben ohne Schilddrüse”.

Souběžně se svou matkou byla moje teta operována, takže byla po celý život na tabletkách a nevypadala tak moc.
A její matka jí zakázala užívat prášky a neměla žádné vedlejší účinky ani nemoci.
Ale to je, pokud uzly!

trinitio 29-10-2008, 18:29

Uzly jsou nejvíce, celá levá v nich, já opravdu nechci. Lékař řekl, zda se rozhodnou, zda se jedná o radioaktivní nebo radiojód. Po op celý život na pilulky, poté, co jód není vše pocení, číst na několika místech o očích nebylo nic.. jen o slinných žláz.

M.Gorgoner> 10/29/2008, 19:46

trinitio 10/29/2008 17:29

zkuste jód, můj přítel a volba nedala moc, ale přesvědčila lékaře, aby se pokusili, a náklady jódu. Jak jsem pochopil, ona mohla najít všechno na internetu, znovu si to přečetla a dospěla k závěru, že to stojí za pokus.

Vasilisa moudrý> 29-10-2008, 19:54

Uzly jsou odlišné. Někteří se mohou proměnit v nádory. Biopsie?
Máte-li pochybnosti o potřebě chirurgie, podívejte se na další odborníky, nejlépe inteligentní a profilované na štítné žlázy problém.
Co vám můžeme poradit z fóra? Žádná diagnóza, žádný histologický závěr, žádné výsledky ultrazvuku.
Režim rádia má také své nevýhody. Neexistuje žádná záruka, že nebudete vyvinout hypotyreózu poté a stále nepotřebujete náhradní léčbu ve formě stejných tablet.

märchen> 29-10-2008, 21:02

„Pak testy ukázaly, že je autoimunní“

To je štítná žláza Hashimoto?

märchen> 10/29/2008, 21:09

Jód, pokud vím, je kontraindikován u pacientů s autoimunitním onemocněním štítné žlázy. Jaká je vaše specifická diagnóza?

TRIM> 10/29/2008, 21:56

trinitio
Máte hypertyreózu, difuzní strumu. Dříve bylo toto léčeno v Rusku merkazolinem.

trinitio 29-10-2008, 22:38

hyperterióza (nebo co to je) difuzní goiter-uzly, terapeut to nazývá pohmožděnou nemocí.
Nemám na rukou žádný papír s názvy.
Biopsie nebyla přijata.

zvláštní. to všechno stejné, a terapeut a endokrinolog požádal o výběr léčby nebo op.

märchen> 10/29/2008, 23:21

Tady zvinyayu, s hyperteriózou (difuzní goiter) radioaktivní jód je stále zobrazen.
Pochybujete o potřebě chirurgie - jděte k jinému endokrinologovi. Měl jsem podobný případ (ne štítnou žlázu, ale bylo to také o „nečinnosti“), tak jsem šel do tří různých Fahartstians, v důsledku čeho jsem dostal „dva proti jednomu“ - zadal podle „většiny“ :))

Sigfrid 29-10-2008, 23:25

Mercazolilum právě teď, nemanipulujte. Tam je tiamazol. Neexistuje žádný rozdíl pro odstranění celé žlázy nebo části (50 nebo 75 mcg tyroxinu denně nezáleží). Během operace existuje riziko poškození opakujícího se nervu s paralýzou hlasivek, což je malé riziko, zejména ve specializovaných centrech nebo odděleních, kde jsou tyto operace prováděny. Pouze tam, kde se má provozovat, nekupovat na přesvědčení místního náčelníka nemocnice pro Grundversorgung.
V uzlech může být rakovina. To může sedět latentně po celá desetiletí, a když to bude vidět z vnějšku, že to je rakovina, všechny lokomotivy jsou pryč. Věk nezáleží, byl jsem na obhajobě disertační práce osoby, která operovala na 600 běloruských dětech s rakovinou štítné žlázy. Ishoi z toho, slepě zacházet s radiojódem v přítomnosti uzlů je nebezpečný.

Inkog> 10/29/2008, 23:30

na Sigfrid
A co uzly v hypotyreoidismu? L-Thyrohin pro zbytek?

Recenze po léčbě radioaktivním jodem

Zpráva Michael "13.listopadu 2017, 18:58

Dobrý den, členové fóra. Stalo se tak dvakrát, že jsem podstoupil terapii radiojódem. Proto se nashromáždily některé zkušenosti, které chci s vámi sdílet. Své zkušenosti jsem popsal ve formě příběhu, ve kterém popisuji nejen proces radiojódové terapie, ale také související otázky. Možné komplikace po radiojódové terapii, komunikace s příbuznými a kolegy po zákroku terapie radiojódem a další otázky, které mohou být zajímavé pro osobu připravující se k léčbě radiojódem.


Rádioterapie s očima pacienta


Předmluva.
Dobrý den, milý čtenáři. Jen chci vysvětlit, co bude můj příběh. V roce 2004 jsem onemocněla, byla jsem diagnostikována difuzní toxickou strumou. S touto nemocí jsem žila až do roku 2016. Po celou dobu jsem byl léčen konzervativními metodami. Léčba šla s různým úspěchem, stala se lepší než něco horšího. V roce 2016 mi došla trpělivost a chtěl jsem být z tohoto onemocnění navždy vyléčen. Bylo to úspěšné a jaké radikální metody léčby této nemoci (známá) existují a chci to říct.
Seznam termínů a zkratek:
DTZ - difuzní toxická struma
RJT - radioterapie
MHI - povinné zdravotní pojištění
Štítná žláza
EOC - endokrinní oftalmopatie
Radiojod - radioaktivní izotop jódu (I131)

Obsah:
Kapitola 1 Moderní metody léčby DTZ........................... 2
Kapitola 2 Moje anamnéza a volba metody léčby....... 4
Kapitola 3 Nižnij Novgorod ………………………………………………..5
Kapitola 4 Komunikace s příbuznými po REA ……………………………. 7
Kapitola 5 Výsledky léčby ………………………………………………….9
Kapitola 6 Opět Nižnij Novgorod …………………………………………… 10
Kapitola 7 Výsledky druhého RJT ……………………………………….13
Výpočet dávky radiojódu …………………………………………………………….18
Odpovědi na otázky a připomínky ………………………………………….20
Kapitola 1
Moderní metody léčby DTZ
Diagnóza je tedy DTZ. Co dělat Jak se léčit? Existují tři metody léčby DTZ používané v klasické medicíně. Řeknu vám o nich.
První metoda je léky (pilulky).
Podstatou metody je, že pacientovi jsou předepsány pilulky s účinnou látkou, která blokuje tvorbu hormonů štítné žlázy. Použil jsem dva typy takových tablet "merkazolil" a "tyrosol". Ve skutečnosti je to stejné (účinná látka je tiamazol), takže není žádný rozdíl, který se má vzít. Když užijete tyto pilulky, produkce hormonu štítné žlázy se sníží a symptomy DTZ zmizí. Ale ne všechno je tak jednoduché. Tablety musí trvat dlouho 1-2 roky. Tyto pilulky mají negativní vliv na vnitřní orgány. Vezměte je celý můj život nemůže. Statistiky léky na léky jsou následující: 30%. Pokud máte DTZ poprvé, měli byste si zkusit pilulky. Máte-li relaps onemocnění po léčbě pilulky, musíte hledat jinou cestu.
Druhá metoda je chirurgická.
Chirurgická metoda zahrnuje odstranění štítné žlázy. To znamená, že štítná žláza je jednoduše vyříznuta. Jak žít bez štítné žlázy? Po operaci musíte pít hormony štítné žlázy v pilulce po celý život. Nazývá se tyroxin. Vyvstává otázka - není lepší pak pít merkazolil a neříznout nic? Ne, ne lepší. Jak jsem řekl, merkazol je škodlivý pro tělo a má vedlejší účinky. Tyroxin je syntetizovaný hormon štítné žlázy. To se neliší od hormonu, který produkoval štítnou žlázu. Proto je neškodný, nemá žádné vedlejší účinky a může být užíván pro život bez poškození zdraví. Chirurgická metoda má však značné nedostatky. To jsou možné komplikace během operace. Podle údajů z internetu se komplikace vyskytují ve 2% případů. A tyto komplikace jsou velmi závažné. Operace se provádí v celkové anestezii, která sama o sobě již není užitečná. Existuje riziko, i když nízký, výskyt alergických reakcí až do anafylaktického šoku. Během operace štítné žlázy je možné poškození recidivujícího nervu, kdy osoba dočasně nebo trvale ztrácí hlas a dokonce i schopnost dýchat. Pak z mého hrdla vyjde trubka, na které budete souhlasit, není vůbec dobrá. Stává se, že v důsledku anatomické polohy spolu se štítnou žlázou se během operace odstraní příštítné tělísky. V tomto případě získává pacient celoživotní problém s absorpcí vápníku v těle a řadou souvisejících onemocnění. Všechny tyto komplikace se často nevyskytují. Koneckonců, vždy se ukáže, že je to přesně ten „šťastný“. Další nevýhodou této metody jizvy na krku. A pokud jizvy zdobí muže, pak na krku ženy je taková „dekorace“ zjevně k ničemu.
Třetí metodou je ošetření radiojodem (I131).
Podstatou metody je, že pomocí radioaktivní látky (nazývané I131 nebo radiojódu) se tkáň štítné žlázy přemění na pojivovou tkáň a štítná žláza ztrácí schopnost produkovat hormony. To je druh operace bez řezu. Výhody oproti operaci v nepřítomnosti komplikací spojených s chirurgickým odstraněním štítné žlázy. Výsledek úspěšného zákroku je stejný jako u operace - úplné zastavení produkce hormonu štítné žlázy a celoživotní substituční terapie tyroxinem. Existují nevýhody.
Za prvé, nemusí to pomoci poprvé a budete muset postupovat znovu. Statistiky jsou následující: 93% je vyléčeno po prvním příjmu rádia, 99% po druhém. Pro někoho šel více než třikrát jsem neslyšel.
Za druhé, je obtížnější zvolit dávku než po operaci. Po operaci už není štítná žláza a pacient počítá dávku podle své hmotnosti. V budoucnu se tato dávka upraví podle potřeby. Po RJT, štítná žláza ještě produkuje hormony pro několik měsíců, postupně “vyblednout”. Proto, lékař při výběru dávky tyroxinu, je nutné vzít v úvahu změny v práci je stále "žijící" štítné žlázy a upravit dávku včas. To vyžaduje vysokou kvalifikaci a zkušenosti s lékařem, disciplínu od pacienta, přesné dodržování doporučení lékaře a včasné vyšetření krve k určení hladiny hormonů.
Za třetí, pokud máte uzly ve štítné žláze, RJT je neodstraní. Zbavíte se thyrotoxikózy, radiojód bude dělat svou práci, ale uzly zůstanou. V případě nodulárního strumu by měla být v každém konkrétním případě řešena vhodnost provedení ECT nebo operace, a to podle názoru několika lékařů (nebo jednoho, pokud bezpodmínečně důvěřujete jeho znalostem a zkušenostem).
Jistě máte otázku, je léčba radiojódem nebezpečná? Koneckonců, toto záření?
Ano, je to záření. Ale RJT je dnes nejbezpečnější způsob, jak zacházet s DTZ. Tato metoda je široce používána po celém světě. V USA tato metoda léčí 90% pacientů s DTZ po dobu 70 let. Během této doby byly provedeny různé studie, včetně stanovení rizika maligních nádorů po RIT. Riziko maligních nádorů po ITA bylo průměrné, to znamená, že není důvod se domnívat, že ITA zvyšuje riziko rakoviny. RJT ukládá určitá omezení komunikace s lidmi po zákroku. Podrobně budu o tom mluvit v kapitole komunikace s příbuznými po RET.
Na RJT aplikujte mikroskopické dávky radioaktivní látky. Tato látka se nazývá jod 131 (I131) nebo radiojód. Například během mého prvního RJT mi dali 810 MBq. MBK znamená MegaBackerell. Vysvětlím, co to je. 810 MBq je množství radioaktivní látky, ve které se vyskytuje 810 milionů radioaktivních transformací za sekundu. V případě I131 je to přibližně 2 x 10-7 g nebo 0,2 mikrogramu. Toto množství nemůže být ani vidět, ne jako nápoj. Proto je radiojod smíchán s vodou. Pacient tuto vodu vypije. Poté, co pacient opil radiojód, se tento radiojod šíří po celém těle a z biologických důvodů se koncentruje a udržuje ve štítné žláze. Nyní začíná nejdůležitější věc. Radiojód emituje beta částice (převažující záření radiojódu). Tyto částice procházejí do tkání těla jen několik milimetrů, takže účinek se projevuje pouze na tkáni štítné žlázy. Jiné orgány (jako ledviny) nejsou ozářeny beta částicemi, protože radiojód rychle prošel tělem a štítná žláza byla zachycena 70-90%. Zbývajících 10–30% je z těla odstraněno během několika dnů a nemá čas na ničivý účinek. Pod účinkem beta částic tkáně štítné žlázy se zničí a ztratí schopnost produkovat hormony. V tomto případě se zmenší velikost štítné žlázy a změní se na pojivovou tkáň ("kus masa"). To se děje asi 3-6 měsíců. Někdy až 1,5 roku. Možná máte otázku: teď bude ve mně vždy záření? Ne Radiojód se rychle rozpadá. Přibližně 1,5 měsíce po RJT nebude ve vašem těle stopa.
Kapitola 2
Historie mé nemoci a můj výběr léčebné metody, kam jít na léčbu.
2004, první návštěva endokrinologa a diagnostika DTZ. Protože DTZ a hypertyreóza (zvýšené hladiny T3 a T4 hormonů) byly poprvé diagnostikovány, byla jsem předepsána léčba pilulkami (merkazol). Několik týdnů po zahájení léčby jsem se cítil lépe. Vzal jsem pilulky asi 2 roky. Pak asi dva roky žil normálně, myslel jsem, že je všechno u konce, ale nebylo to tam. Hypertyreóza se postupně mění. Opět prášky, opět rok přestávku. Pak potřetí znovu prášky (můj první endokrinolog byl zastáncem konzervativních metod léčby). Pak jsem udělal velkou chybu. Když moje hypertyreóza začala již počtvrté, nešla jsem k lékaři, ale já jsem začala pít pilulky. Pak pátý, opět samoléčba. Šesté jsem šel do jiného endokrinologa. V době této návštěvy jsem byl nemocný 12 let. Můj nový endokrinolog vyjádřil překvapení, že jsem byl léčen léky tak dlouho. Podle něj je po druhé recidivě tyreotoxikózy již nutné rozhodnout, která radikální léčba se má aplikovat RIT nebo chirurgický zákrok. On mě postavil těsně před takovou volbou RET nebo chirurgie. Řekl o hlavních bodech každého typu léčby, vyjádřil svůj názor, ale rozhodnutí nechal se mnou. Po několika dnech jsem se rozhodl jít na RJT.
Bylo to v únoru 2016. Začal hledat místo, kde lze RYT rychle udělat (byl jsem připraven zaplatit za léčbu, abych nečekal na frontu CHI). Bydlím v Samaře. Nejbližší centrum, kde se RYT provádí, je centrem nukleární medicíny v Kazani. Na zamyšlení se rozhodl, že tam nebude. Centrum je nové, začalo pracovat v roce 2014. Žádné recenze. Lékaři nemají žádné praktické zkušenosti.
Trochu dále Nižnij Novgorod. Nemocnice číslo 13. Praxe dlouho, hodně recenzí (většinou pozitivní). Existuje stránka s rozsáhlými informacemi. Přijatelná cena 36 000 lůžek, 24 000 ambulantních pacientů. Rozhodl jsem se tam jít.
Zvažovaná léčba v zahraničí (Estonsko, Srbsko). Jod je však stejný (pouze v kapslích, nikoli ve formě vody). Procento vyléčených od první doby je přibližně stejné (existují lidé, kteří tam šli podruhé). Cena je vyšší (v Estonsku 1250 eur plus silnice). Komfortní pobyt není příliš důležitý (pár dní, co můžu trpět).
Kapitola 3
Nižnij Novgorod.
V únoru 2016 jsem se rozhodl jet do Nižního Novgorodu na IT. Šel jsem na místo 13. nemocnice v Nižném Novgorodu, přečtěte si, jaké dokumenty a analýzy jsou pro postup potřebné. Začátkem března jsem všechny dokumenty poslal e-mailem a čekal na odpověď. O několik dní později mi zavolal endokrinolog z Nižního. Telefonicky vysvětlil, že podle výsledků analýzy bude moje léčba netrpělivá, od pondělí do pátku budu v nemocnici. Léčba bude stát 36 000 rublů. A že se musím držet volné stravy. Bylo to asi 10. března. Léčba je naplánována na 21. března. Mercazolil, který jsem vzal, musel být zrušen. Šel jsem k léčbě ve stavu mírné tyreotoxikózy. Během léčby v nemocnici dostávají nemocenské, takže s prací nebyly žádné problémy. Rozhodl jsem se řídit auto. V pondělí 21. března jsem musel být v nemocnici č. 13 v Nižném Novgorodu v 8 hodin ráno V neděli večer jsem odjel ze Samary a v pondělí ve 4:00 jsem byl v Nižním Novgorodu. V Samarě jsem sebral parkoviště na mapě, kde jsem do pátku opustil auto. Nachází se na ulici Gaidar 54a (pět minut chůze od nemocnice). Pracuje nepřetržitě. Platba 70 nebo 80 rublů za den. (zapomenuté) Vložil jsem auto na parkoviště, spal v autě až do 8 ráno a šel do nemocnice. Nemocnice je typická sovětská. Myslím, že osmdesátá léta výstavby. Dostatečně čisté. Šel jsem nahoru na radiologické oddělení. Radiologické oddělení se skládá z několika ordinací, několika místností s vybavením a 2 uzavřených oddělení pro pacienty. Radiologické oddělení má vlastní šatnu, kde jsem opustil své věci, oblékl se, abych zůstal na oddělení v prádle, které jsem si přinesl se sebou. V šatně je sprcha, kterou dostanu v pátek, když opustím nemocnici. V uzavřených prostorách nejsou sprchy. Po registraci na radiologickém oddělení podejte zkušební dávku radiojódu. Jedná se o tzv. Capture test. Základní dávku je třeba vypočítat během několika hodin. Test se provádí na lačný žaludek. Snídaně ještě není možná. Pak papírování, placení léčby. O dvě hodiny později mě otočili do kanceláře a postavili mě před přístroj, který vypadá jako dalekohled. Toto zařízení pomůže určit, jak dobře moje štítná žláza zachytila ​​testovací dávku radiojódu. Poté mohou jít do bufetu a koupit si něco k jídlu a pití. Co může a nemůže koupit říct. Koupil jsem několik lahví vody, nakládaných okurek a hracích karet. Vrátil se na oddělení radiologie a začal se usadit na oddělení.
Komora je ve skutečnosti jednopokojový byt, ve kterém je místo kuchyně další místnost. Venku za dveřmi do sálu jsem viděl chodbu. V hale je lednice a umyvadlo. Z chodby jsou dveře do dvou místností a WC. V WC, WC a umyvadlo. Každý pokoj má dvě lůžka, oddělená přepážkou o výšce asi dva metry. Jedna postel stojí u okna paralelně s ní. Pokud se vám nelíbí dusna, zabírají tuto postel. Další postel je u předních dveří. Nad touto postelí je televize a vedle ní stůl. Každé lůžko má noční stolek. Ložní prádlo je na jedno použití, spaní na něm je nepříjemné. Věděl jsem to a přinesl jsem si starou, ale normální ložní prádlo. Pak ho nechal na oddělení. V zásadě ho můžete vzít domů, nikdo ho nezakazuje. Poskytne pokyny pro dekontaminaci. Vzal jsem si tréninkové kalhoty domů, změřil jsem dozimetr doma, není pozadí. Nezvedl jsem telefon se mnou na oddělení, nechal jsem ho v šatně. Sousedé měli telefony a dokonce i notebook. Žádný z lékařů nebyl proti. Pokrmy nemohou vzít s sebou. Nádobí a doplňky budou podávány pro osobní potřebu po celou dobu pobytu. Sklenice, talíře a lžíce mi byly dány. Jedl jsem s nimi jen já sám. Ujistěte se, že přinášejí vlhké ubrousky. Duše č.
Přibližně za půlku jsme byli my (mí sousedé na oddělení) a já pozváni na postup přijímání radiojódu. Ošetřovna se nachází naproti dveřím do oddělení. Shromáždili jsme se u dveří a doktor nás zavolal příjmením. Samotný postup je velmi jednoduchý. Šel jsem do léčebny, šel ke stolu. Lékař mi dal jednorázový šálek vody (asi 30 ml). Tato voda nemá žádnou chuť ani vůni. Vypil jsem tuto vodu, vypil jsem ji z jiného skla a rychle, bez rozhovoru s někým, jsem vešel do oddělení. Od tohoto okamžiku nemůžete opustit oddělení. Dveře samozřejmě nebyly uzamčeny, ale nebylo možné jít ven, pacienti byli všichni dospělí, nikdo za 4 dny nevyšel. Následovaly běžné nemocniční dny. Dívali jsme se na televizi, promluvili si do karet. Nikdo nás v komoře neomezil. Je možné (ale nežádoucí kvůli vzájemnému vystavení), aby se spojily ve stejné místnosti. Jedinou výjimkou je jídlo. V té době se vnější dveře do oddělení mírně otevřely a sestra řekla "oběd!" Na tento signál jsme vstoupili do našich pokojů a zavřeli jsme dveře, abychom ošetřovatelku neozářili. Dávka záření je malá, ale je každoročně ozářena. Proto je pro ni důležité, abychom odcházeli a zavírali. Poté, co jsme blízko, sestra přijde dovnitř, vloží nás do jídla a nalévá nápoje do sklenic. Když odejde, každý si vezmeme talíře a sklenice a posadíme se k jídlu. Jídlo je naprosto normální. V těchto dnech, kdy jsem byl v nemocnici, jsme nikdy nebyli podáváni nic tak bez chuti, že jsme nechtěli jíst. Několikrát dali kastrolky, které jsem měl opravdu rád. Osobně jsem byl s jídlem spokojen. Chci také zaznamenat práci zaměstnanců. Při komunikaci se mnou byli všichni zdvořilí. Kdyby byly nějaké otázky, všechno vysvětlili. Z komunikace s personálem zůstaly jen příjemné dojmy. Jediná věc, která se jí nelíbila, je absence sprchy na oddělení. V Estonsku je na oddělení sprchový kout, ale myslel jsem si, že ušetřím více než 800 eur za léčbu po dobu 4 dnů, neboli 200 eur za den. Za peníze, které mohu tolerovat, mě tento okamžik neobtěžoval. Cítil jsem nějaké účinky léčby během svého pobytu v nemocnici? Ne Ani já, ani moji spolubydlící necítili nic neobvyklého.
Je pátek. Od 8 hodin jsme poslali jeden po druhém do šatny (sprcha, pokud si tam vzpomínáte). Jdu první. Sousedé na oddělení stále čekají na večerní vlak. Vezmu si sprchu, obléknu se a opustím oddělení radiologie. Budu si vyzvednout certifikát na daň z vrácení daně z příjmů z placené léčby. Jdu na parkoviště, vyzvednu auto a jdu domů do Samary. 10 hodin dopředu. Ráno Březen, jarní slunce svítí jasně. Mám skvělou náladu. Udělal jsem důležitý krok k překonání mé nemoci.
Kapitola 4
komunikace s příbuznými po ryt
Jsem zpátky z Nižního Novgorodu. Při propuštění mi dali zprávu o radiační bezpečnosti, kterou musím při jednání s lidmi pozorovat. Předpokládám, že vy, drahý čtenáři, máte málo informací o takovém pojetí, jako je radiace. Proto budu muset tento jev stručně popsat, abyste mohli pochopit, jak nebezpečné je záření.
Slovo "záření" znamená záření. Existuje mnoho typů záření. Zdrojem záření jsou například litinové radiátory, které mohou viset ve vaší domácnosti. Litinové radiátory jsou zdrojem infračerveného záření (záření), tj. Zdrojů tepla. Infračervené záření není pro člověka nebezpečné do určitého limitu. Abych vás nenudil, budu mluvit pouze o záření, které souvisí s RET.
Termín "záření" se obvykle nazývá ionizující záření, což je pro člověka mimořádně nebezpečné. Existují 4 typy ionizujícího záření:
1. alfa záření;
2. beta záření;
3. gama záření;
4. Rentgenové záření.
S RJT, alfa záření a rentgenové záření chybí, takže o nich nebudu mluvit.
Hlavním typem radiačního záření je beta záření. Beta záření je korpuskulární záření, to znamená, že je to proud nabitých částic. Právě na tomto záření je založen terapeutický účinek radiojódu. Beta částice procházejí v tkáních lidského těla jen několik milimetrů a nejsou nebezpečné pro lidi kolem, protože nejsou schopni "vyletět" a ozářit vaše domácí prostředí.
Další typ záření je nebezpečný: gama záření, které také pochází z radiojódu.
Gama záření je krátkovlnné elektromagnetické záření. Je to nebezpečné, protože má velkou pronikavou sílu. Gamma quanta jsou schopny proniknout do cihel, betonu a dokonce i vést stěny. Je to gamma quanta, které představuje nebezpečí pro vaše domácí prostředí. Jak velké je toto nebezpečí? odpověď není snadná. Dávky radiojódu jsou velmi malé a nepředstavují nebezpečí pro dospělého zdravého člověka. Pokud je však dospělý nemocný (zejména pokud má chronické onemocnění), může vyzařování vyvolat zhoršení jeho stavu. Další věc je rostoucí, formující se organismus, dítě. Vystavení záření může způsobit abnormality v jeho vývoji. Nejnebezpečnější záření pro plod v děloze, jak si pamatujete, gama quanta snadno prochází překážkami, takže volně ovlivňují plod. Často opakuji slovo „může“ ve vztahu k účinkům záření. To není náhoda. Účinky nízkých dávek záření se nazývají stochastické (pravděpodobnostní). Nikdo nemůže s jistotou říci, zda bude nízká dávka záření škodlivá pro konkrétní osobu nebo ne. Latentní období pravděpodobnostních efektů 25 let a více. Co to všechno znamená? To znamená, že po WRT by se mělo určitě vyhnout kontaktu s těhotnými ženami a nezletilými dětmi. Doporučuje se vyhnout se prodloužení (více než 2-3 hodiny) kontaktu s dospělými (méně než 1 metr). Se staršími lidmi (nad 60 let) můžete komunikovat bez omezení. Pravděpodobnost, že žije více než 85 let, není příliš velká. A pokud se domníváme, že škoda způsobená malou dávkou záření je v přírodě pravděpodobně pravděpodobná, pak prakticky neexistuje žádné riziko. A nejvhodnější společností pro komunikaci po RJT jsou domácí zvířata. Jen málo našich domácích mazlíčků žije více než 25 let, takže se nemusíte starat o jejich vystavení. Samozřejmě vyjadřuji svůj osobní názor na tuto problematiku a můžete se mnou nesouhlasit.


kapitola 5
výsledků léčby.
Jak jsem již řekl, šel jsem na RJT se zvýšenými hladinami T3 hormonů. Týden před RJT muselo být podávání tyrosolu (tablety blokující produkci T3 a T4) zastaveno. Tyrosol jsem nebral během hospitalizace a dalších 8 dní po propuštění. Celkem asi tři týdny. Je tu ještě jedna věc. Po přijetí radiojódu se tkáň štítné žlázy začíná rozpadat působením radiojódu. Hormony, u kterých se vyvinula štítná žláza, se začnou uvolňovat do krve. Vezměte houbu, namočte ji pod tekoucí vodou a položte ji na dlaň. Po několika minutách voda vyteče z houby. Voda však není vyčerpaná. Mačkejte houbu do dlaně a voda opět protéká. Podobný proces se štítnou žlázou. Radiojód „ždímá“ žlázu a vytlačuje hormony. Na základě toho, co bylo napsáno, jste již pochopili, že se můj stav po delší době RJT zhoršil. Asi 2-3 týdny. Během této doby jsem pozoroval zhoršení příznaků thyrotoxikózy. Proto je lepší dělat RJT v kompenzovaném stavu (tj. Ve stavu euthyroidismu, když jsou hormony normální).
Jeden měsíc po RJT zůstala hladina hormonu T4 se mnou v oblasti 20 pmol / l (rychlostí 9 až 21). O dva měsíce později T4 klesl na 18 pmol / l a o týden později klesl na 11,5 pmol / l. Hormonální hypofyzární TSH se zvýšil na 5,2mU / l (norma 0,4-4). To vše hovořilo o nástupu hypotyreózy, tedy o správném účinku radiojódu. Pokud podstoupíte RIT, je velmi důležité zachytit okamžik nástupu hypotyreózy a včas ji kompenzovat. Jak vidíte, uplynulo pouze týden mezi hodnotou T4 18 pmol / l a 11 pmol / l. Obvykle jsem dával T4 každé dva týdny, ale tentokrát jsem udělal výjimku, protože jsem objevil známky hypotyreózy. Ráno, když jsem se holil před zrcadlem, viděl jsem, jak se mi kolem očí objevují otok, většinou nahoře. A druhý den jsem se vydala na „mimořádné“ testy. Je velmi důležité zaznamenat změny v těle a správně je vyhodnotit. Po RJT by měl člověk pečlivě „naslouchat“. Pokud si myslíte, že „mám lékaře, nechte ho následovat všechno“, může se to proměnit v komplikace, o kterých budu diskutovat později. Takže: buďte opatrní. Vaše zdraví vás nejprve potřebuje. Můžete si přečíst o všech příznacích hypotyreózy na internetu. Nebudu je přepisovat. Poté, co jsem obdržel výsledky testů, jsem navštívil svého endokrinologa. Endokrinolog říkal, že není nic hrozné, TSH mírně vzrostl a nařídil mi, abych bral tyroxin (umělý hormon štítné žlázy) ve velmi malé dávce 12,5 μGy / den. Bylo to začátkem června 2016, tedy 2,5 měsíce po RJT. Příště jsem daroval krev na hormony na konci června. T4 vzrostla na 14 pmol / l a TTG klesla na 1 mU / l. Tyroxin byl zrušen. Pravidelně jsem daroval krev pro hormony. Hladina T4 se udržovala kolem 13 pmol / l a TSH postupně klesala. Bylo to špatné znamení. Mluvil o rostoucí aktivitě štítné žlázy. V polovině srpna jsem si všiml příznaků hypertyreózy (rychlý srdeční tep, třes prstů, pocit horka). Psychoemotivní stav se také zhoršil (nervózní, časté výkyvy nálady). Začátkem září znovu zkontrolovala hormony a provedla další analýzu hormonu T3. T3 je hormon, který produkuje naše tělo z hormonu T4. Je asi 10 krát aktivnější než T4. Vždycky mám, s výjimkou poprvé, hypertyreózu s převahou T3. Na normální hladině hormonu T4 byla zvýšena hladina hormonu T3. Proto pokud máte příznaky thyrotoxikózy a T4 je normální, zkontrolujte T3. Stalo se to teď. Analýza ukázala, že hladina T3 je 6,3 pmol / l s maximální přípustnou hodnotou 5,7 pmol / l. To znamená, že jsem se dostal do 7% „šťastných“, což RIT nepomohlo poprvé. Co dělat Někteří pacienti vyjádřili názor (spíše emocionální než konstruktivní), že je lepší provést operaci, než jít podruhé do RHT. Ale je tu jedna nuance. Po RJT se zmenší velikost štítné žlázy (moje velikost se zmenší z 54 krychlových centimetrů na 22 krychlových centimetrů), samotná struktura štítné žlázy se změní a operace k jejímu odstranění se komplikuje. To znamená, že se zvyšuje riziko komplikací, které jsem již napsal. Proto jsem dlouho nemyslel a rozhodl jsem se jít do Nižního Novgorodu podruhé.
Kapitola 6
Znovu Nižnij Novgorod
Výsledky testu jsem zaslal e-mailem do Nižního Novgorodu, do nemocnice číslo 13, kde jsem dostal poprvé. O několik dní později jsem byl kontaktován endokrinologem z Nižního Novgorodu a řekl, že vzhledem k tomu, že štítná žláza se zmenšila, podruhé se REIT bude provádět ambulantně, bude to stát 26 000 rublů. Datum bylo stanoveno: 10.10.2016. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný pobyt v nemocnici, neexistuje žádná nemocenská dovolená. Rozhodl jsem se, že budu mít volno. Šéf zpracoval můj problém s porozuměním. Podruhé jsem se rozhodl řídit auto znovu. Plán byl: V neděli 9. října ráno jsem odjel do Nižního Novgorodu. Večer 9. října přijedu do Nižního Novgorodu. Strávím noc v hotelu. Ráno 10. října jdu do nemocnice, vysílám rádiové rádio a jdu domů do Samary. Nevěděl jsem přesně, kdy budu propuštěn z nemocnice v Nižním Novgorodu, a tak jsem 10. a 11. října strávil dva dny volna. Bez přenocování v hotelu se rozhodl jít. Moje cesta trvá 10 hodin, pak několik hodin v nemocnici a před 10 hodinami. Celkový den. Z toho 20 hodin jízdy. Rozhodl jsem se, že to nebudu riskovat. Jak zpívali v písni: „Pokud nejste škůdce pro sebe, stále si myslíš, že skutečný motorista nikdy nespí za volantem“. Proto jsem se rozhodla spát v hotelu. Vybral jsem si hotel Ruský kapitál, který je nejblíže nemocnici, a rezervoval si tam pokoj za 3200 rublů. Tento hotel má cenově dostupnější pokoje. A 9. října 2016 jedu do Nižního Novgorodu. Poprvé, na jaře, jsem tam šel tam a zpátky různými cestami. Tam: Samara-Dmitrovgrad-Ulyanovsk-Sursk-Alatyr-Sergach-Kstovo-Nižnij Novgorod. Odtud: Nižnij Novgorod-Kstovo-Yadrin-sovět-Alikovo-Kalinino-Kanash-Ulyanovsk-Dmitrovgrad-Samara.
Obvykle budu říkat silnici tam přes Sergach, odtud přes Kanash. Takže v březnu 2016 mi cesta přes Sergach připadala velmi špatná. Z Ulyanovska do Surského je to stále normální, mnohem více děr pokračuje. Zlá cesta ale dala další výhodu. Velmi málo aut. V březnu 2016 jsem šel do Nižního Novgorodu v noci. Po Sursk vozech téměř nebyl. Během noci jsem potkal 5-10 aut. Ne jediný trucker. Jednou jsem byl předjížděn dálkovým autobusem. Jezdil asi 120 km / hod v noci na špatnou silnici, profesionální... Někde v oblasti Sechenova se srazily tři vozy. Zastavil se na strmém stoupání. Jak nevěděli. Z Dolního jsem se rozhodl jít po silnici přes Kanash. Myslel jsem, že je lepší způsob. A když jsem přemístil most přes řeku Suru v oblasti Yadrinu, zjistil jsem, co je špatná cesta. To, co jsem viděl, bylo obtížné nazývat drahé v chápání obyvatele velkého města. Neuvěřitelné velikosti jám, s velmi strmými, jako by nasekané hrany byly roztroušeny chaoticky po celé šířce silnice. Dvě okolnosti pomohly překonat cestu: Za prvé, řídil jsem SUV (pokud chcete na SUV) Suzuki Grand Vitara II. A druhý je velmi malý počet aut, což umožnilo pohybovat se po vlastních a blížících se jízdních pruzích a vyhnout se překážkám. Na některých místech nebylo možné jet rychleji než 20 km / hod. Kvalita silnic se zlepšovala, když se blížili k osadám a padali, když se vzdálili. Normální cesta začala, když jsem jel na dálnici A151 v oblasti Shikhazan.
To všechno jsem si pamatoval v říjnu 2016 a rozhodl jsem se projít Sergachem. Jiné cesty, kromě Kanash, delší. Když jsem jel přes Uljanovsk, viděl jsem, že cesta byla opravena. Většina mé cesty šla po opravené silnici. Tam, kde to byla kompletní výměna vozovky, někde záplatování nebo opravy "map". Zůstane malé množství neopravené silnice. Teď v říjnu jsem jezdil během dne a projíždějící neopravené oblasti byl překvapen, jak jsem mohl jet na této silnici v noci v březnu. Několik kilometrů muselo jít na špínu špíny. Hlavní silnice opravena. Aktualizace vozovky vytvořila další problém. Silnice začala aktivně využívat truckery. A opravdu existuje více aut. Další problém nastal v Kstově. V březnu jsem tam dorazil ve 3 hodiny ráno. V říjnu v 19 hodin a odpočíval v obrovské dopravní zácpě. Neděle se lidé vracejí do města. Nepřemýšlel jsem o tom, že Kstovo mohl být vyhnán. Dostal jsem se do Nižního Novgorodu v 10 hodin. Hotel má vlastní placené parkoviště. Nevěděl jsem, jestli je velká? Proto jsem se rozhodl, že to nebudu riskovat, nechal jsem auto na parkovišti, které jsem už věděl, na Gaidar Street. Pěšky jsem přišel do hotelu (asi 10 minut). Parkování u hotelu je velké, pochyboval. Dostal klíče od pokoje, vyšplhal do místnosti. Čisté, pohodlné, koupelna v pořádku. Jedl jsem pečivo zakoupené na cestě do hotelu a šel do postele. Ráno jsem šel do nemocnice. Bylo mi řečeno, abych přišel z 8 na 11. Šel jsem do 8 hodin. Takže to nestojí za to jít brzy, můžete se přiblížit 9-10. Už známá lobby, výtah, výtah do druhého patra. V blízkosti radiologického oddělení je několik lidí. To jsou moji společníci v neštěstí. Mnozí zde poprvé a nervózně. Proč se mi tato nervozita přenáší. Může být způsobeno zvýšenými hormony. Opět jsem zvedla T3 a cítila se. V 8 hodin jdeme na radiologické oddělení. Začíná proces papírování a placení za služby. Na jaře, když jsem byl v nemocnici, byl vykonavatelem služeb nemocnice №13 a platba byla provedena na pokladně nemocnice. Nyní výkonný servis LLC "Radio". Platba přímo v oddělení. Připravte si peníze, pokud tam půjdete. V devět hodin se na oddělení sešlo 30-40 lidí. Jedná se o pacienty a lidi, kteří je doprovázejí, mnozí přišli s příbuznými. První etapou je design. Dva pacienti argumentují, kdo půjde první, aby se utvořili. Poslouchám jejich argument a myslím, co to je? Princip? Hloupost? Výsledek zvýšených hormonů? Dokud nezdobí každého na poslední osobu, nedají nikomu rádio. Nemá smysl hádat se, kdo půjde nejprve, aby se utvořil, kdo je poslední. Čekám na můj tah, rozdávám a zaplatím za služby, vezmu si potvrzení o vrácení daně z příjmu. Pak jdu do vedlejší místnosti a endokrinolog se mnou mluví. Ptá se mě a dává nějaké rady ohledně další léčby. Na radiologickém oddělení se objeví lékař. To je vedoucí oddělení Galina Vasilyevna Shestakova. Vidím ji poprvé, ale vím z videa, které jsem sledoval, když jsem poprvé navštívil webové stránky Nemocnice č. 13. Přišla nám říct o IT a odpovídat na otázky pacientů. Díky své profesi vím málo o ionizujícím záření obecně a zejména o RET. Místnost, kde probíhá rozhovor, není velká, není zde dostatek místa pro každého. Nevstupuji do místnosti a zůstávám na chodbě. Otevřenými dveřmi mohu poslouchat, aniž bych rušil ty, kteří to potřebují víc než já. Muž stojí na chodbě nedaleko mě. Soudě podle vzhledu obyvatel obce. Přišel jako doprovázející osoba se ženou. Z nějakého důvodu na mě zírá. To ve mně vyvolává podráždění a agresi, i když se považuji za klidnou a mírumilovnou osobu. Hormony se určitě cítí. Rozhodl jsem se, že se o muže nebudu zajímat, proč na mě zírá a jde na procházku po chodbě uvnitř oddělení. Galina Vasilyevna mezitím ukončila rozhovor s pacienty a jsme připraveni přijímat radiojód. Tentokrát nebudeme testovat záchvaty a každému bude podána stejná dávka radiojódu 400 MBq. Proč jsou všichni stejní? Řeknu o tom samostatně, později. Snažím se dostat do první pětky, která bude pozvána k přijímání radiojódu. Dlouho jdu domů a je lepší jít ve dne. Kromě toho jsem v Nizhny Novgorod, musím navštívit jednu organizaci. Nebudu tam dlouho a nebudu se snažit přistupovat k lidem, abych je neozářil. A tady jsou známé dveře do léčebny. Přišel jsem sem podruhé. Šel jsem ke známému stolu, vypil radiojód, opláchl vodou. Jdu na židli, která stojí pár metrů od mě, sedím na ní a radiolog měří radioaktivní pozadí, které přichází ode mě. Jedná se o povinný postup v souladu se zákonem. Na příkaz lékaře jsem tiše vstal a odcházel. Děkuji a sbohem, nemůžu. Po požití radiojódu musím být zticha a neotevřít ústa. Lékaři všichni vědí a rozumějí. Rychle opustím nemocnici, jdu na parkoviště a jdu se mnou do práce. V Nižním Novgorodu, dvanáctá hodina. Celý postup trval asi 3 hodiny.
kapitola 7
výsledky druhého obřadu
Později večer 10. října jsem se vrátil domů do Samary. Protože jsem opět dočasně zdrojem ionizujícího záření, musím dodržovat pravidla radiační bezpečnosti. Spím sám v oddělené místnosti. Při práci se mnou v místnosti je jen jeden zaměstnanec. Je to žena, je jí 44 let. Pokoj je velký 50 m2. Vzdálenost mezi našimi stolky je asi 4 metry. Proto pro ni nepředstavuji nebezpečí. Samozřejmě, vysvětlil jsem svým kolegům, kde a proč jsem šel a jaká opatření přijmout, když jsem se mnou mluvil. Chodím do práce pěšky, když pracuji blízko domova. Když jdu do obchodu, snažím se držet dál od mladých žen (každá z nich může být těhotná) a dětí. Moje pokladna v obchodě je tam, kde jsou důchodci. Úroveň radiace pacienta po RJT klesá dostatečně rychle. Po přijetí radiojódu byla úroveň ozařování od měří asi 20 μSv / h ve vzdálenosti jednoho metru. Šel kolem krku (ukazoval (999 mkZ / h). Po dvou týdnech jsem změřil pozadí. Kolem krku byl 80 mkZ / h, na úrovni hrudníku 22 mc / h, při délce paže 5 mSv / h.
Pokud si lidé přečtou můj příběh, budou pravděpodobně mít otázku: budou po WRT problémy s potencí? Je známo o negativních účincích záření na reprodukční systém mužů i žen. Odpověď zní: dávky, které se používají k léčbě DTZ, jsou relativně malé. Například na první RJT jsem obdržel 810 MBq. Pacienti s karcinomem štítné žlázy dávají až 7500 MBq. Cítíte rozdíl? A ani s takovou dávkou pacient neumírá a po léčbě je relativně zdravý. Proto se nebojte. U dvou RJT jsem obdržel celkovou dávku 1200 MBq a nezaznamenal jsem negativní účinek RJT na potenci. V této věci se problémy objevily pouze během exacerbace hypertyreózy, když jsem nezačal okamžitě kompenzovat a začínat (například jsem na začátku nemoci nezačal léčit několik měsíců na začátku nemoci, myslel jsem, že to zmizí). Takže, muži, nebojte se. Naopak po ošetření budete ještě veselejší. Jediným omezením je zabránit tomu, aby partner otěhotněl po dobu půl roku po RET, protože je plný abnormálního vývoje plodu.
V Nižném Novgorodu mě endokrinolog varoval, že po druhém RIT, hypotyreoidismu (pokud nezapomenete, tento pokles T4 a zvýšení TSH) může nastat velmi ostře a musím být opatrný. První rutinní analýza jeden měsíc po ITA, pokud nejsou žádné známky hypotyreózy dříve. Na rozdíl od prvního RJT nedošlo v této době ke zhoršení. Možná to bylo způsobeno tím, že se štítná žláza zmenšila o více než 2krát a nebylo v ní tolik hormonů jako poprvé. Hypertyreóza, se kterou jsem přišel na druhou RJT, rychle prošla (já jsem nebral testy, ale podle pocitů, týden po RHT, už nebyl žádný hypertyreoidismus). Pokračoval jsem v pečlivém sledování sám, ale nenašel jsem žádné změny v mé pohodě. Měsíc po RJT jsem šel na testy a ukazoval hladinu TSH 29 mU / l rychlostí 0,4-4 mU / l. Sledoval jsem nástup hypotyreózy, takže pokud budete muset dělat IT, doporučuji darovat krev pro hormony každé 2 týdny alespoň po dobu prvních tří měsíců po IT. Během této doby dochází k nejrychlejším změnám. Od té chvíle (polovina listopadu 2016) jsem začal užívat tyroxin, přesněji řečeno, levothyroxin sodný pod ochrannou známkou Eutirox vyráběnou firmou merc. V lékárnách mého města jsem viděl další dva analogy tohoto léku: L-tyroxin vyráběný společností Berlin Chemie a další domácí. Nenašel jsem žádné recenze v Rusku a rozhodl se experimentovat. Pro L-tyroxin si lidé stěžují na padělání. Několik lidí si tento lék koupilo a stěžovalo si na absenci jakéhokoliv účinku. Účinná látka ve všech těchto léčivech je stejná. Rozhodněte se, který z nich si vyberete.
Začal jsem brát malou dávku tyroxinu 25 μg / den. S jeho postupným zvyšováním, nejprve na 37,5 mcg / den, pak na 50-75-100 mcg / den.
Během měsíce jsem si vzal dávku tyroxinu 25 µGy / den. Pak další dva týdny 37,5 μGy / den. Hladina T4 se snížila na 6,7 ​​pmol / l, TSH se zvýšila a moje endokrinní oftalmopatie se prudce zhoršila. Z vytrvalé nemoci jsem se před očima pohyboval dopředu (tzv. Exophthalmos). Ale obecně mi nevadily oči a mé vidění bylo 100%. A během jednoho týdne se situace dramaticky změnila. Zpočátku bylo pro mě těžké přečíst text. Písmena se mi před očima rozmazala. Pak jsem si všiml, že žárovky doma se stmívají. Venku se rozlétly slzy, zejména ve větrném počasí. Pouze se zvýšením dávky na 75 mcg / den vzrostla hladina hormonu T4 a většina symptomů zmizela. Pokud máte příznaky po RJT, které jsem popsal, je to dobrý důvod k návštěvě endokrinologa a projednání zvýšení dávky s ním. Je také dobré navštívit oftalmologa.
Na fóru jsem četl názor endokrinologa (pacient ho napsal), že pokud dáváte velké dávky tyroxinu, můžete „oživit“ štítnou žlázu a vyvolat relaps. Skutečnost, že můžete způsobit tyreotoxikózu (tj. Přebytek hormonu T4 v těle, jeho zavedení ve formě tyroxinových tablet), nepochybuji. Ale že štítná žláza může „oživit“ nemůžu tomu uvěřit. Dovolte mi uvést příklad: dnešní kardiochirurgie dosáhla obrovského pokroku. Operace jsou prováděny na srdci, které pracuje a zastavuje. To znamená, že srdce pacienta je zastaveno, přístroj na podporu života podporuje život pacienta, zatímco chirurg „opravuje“ srdce, pak se srdce znovu spustí. To je samozřejmě velký úspěch technického pokroku a umění chirurga. Ale zaručuji vám, že když jsem během operace srdce, vezmu si toto srdce z rukou chirurga a pečím ho na grilu, žádný jiný chirurg to znovu nezačne. Po smažení se mění struktura svalů, ztrácí schopnost uzavřít smlouvu. Smažené srdce může být stlačeno a uvolněno mechanicky, za pomoci jakéhokoliv zařízení, ale nikdy se nezmění.
Dále uvedu výňatek z informací na internetových stránkách Nemocnice č. 13 v Nižním Novgorodu, tj. Názor odborníků na problematiku RIT:
„Jód-131 se obvykle užívá jednou, ústy. Vysoký záchvat jódu štítnou žlázou v této patologii vede k hromadění léčiva převážně ve štítné žláze. Beta paprsky mají nízkou pronikající sílu, nepronikají za kůži a nepředstavují hrozbu pro ostatní; Toto záření způsobuje radiační zánět tkáně štítné žlázy s výsledkem fibrózy. Funkce štítné žlázy je nezvratně snížena až k rozvoji hypotyreózy, která není v současné době hodnocena jako komplikace, ale jako výsledek léčby... “
S výsledkem fibrózy.. Nevratně snížena. To znamená, že buňky štítné žlázy jsou transformovány do pojivové tkáně, která není schopna produkovat hormony. Něco podobného se děje s pražením srdce a se stejným výsledkem, nevratnou ztrátou schopnosti orgánu fungovat normálně.
Ti, kteří byli léčeni pilulkami, s největší pravděpodobností slyšeli termín „blok a nahradit“. To je, když aktivita štítné žlázy je blokována tyrosolem (nebo podobným lékem) a nedostatek hormonů je nahrazen tyroxinem. Dlouhodobě známá a široce používaná metoda endokrinologů. A nebojte se, protože štítná žláza se "znovu zvedne"? Proč se takové obavy objevují v případě RJT? Myslím si, že je to způsobeno tím, že v Rusku není RET používán tak dávno a ne ve stejném měřítku jako v zahraničí. Odtud a takové bludy. Na jednom z fór na internetu pacient napsal, že její endokrinolog ji od RJT odradil a citoval takový argument, že po dvou měsících pacient cítil jód... Co mohu říct? Věřím, že na základě institucí ITT by měly být organizovány rekvalifikační kurzy pro endokrinology. DTZ není vzácné onemocnění, a bohužel, mnoho pacientů, zejména v provinciích, je nuceno stát se endokrinology, aby se zotavili.
Můj endokrinolog je zkušený lékař. Poslal na RJT a následně sledoval přes 20 lidí. Možná, že se metropolitní lékař bude smát slovům větším než 20 let. Existují však endokrinologové, kteří obvykle nemají zkušenosti s léčbou pacientů po IT. A ani zcela pochopit podstatu této metody. Kvůli nedorozumění se negativně týkají RJT. Doporučte pacientům, aby podstoupili operaci k odstranění štítné žlázy. Pokud se rozhodnete jít do IT, důrazně doporučuji, abyste předem našli zkušeného endokrinologa se zkušenostmi s řízením pacientů po IT, ve kterém budete pozorováni.
Tam je další bod, na kterém chci zůstat. Vzpomínáte si v pubertě? Když v těle zuřily hormony a byla aktivní restrukturalizace? Něco podobného (samozřejmě v menší míře) se vyskytuje i po léčbě štítné žlázy. To se týká nejen RJT, ale i chirurgického odstranění štítné žlázy. Znám to ze slov účastníků fóra, kteří operaci provedli. Mají také problémy fyzického (exacerbace chronických onemocnění, palpitace, zvýšení nebo snížení tlaku atd.) A psychologické povahy (výkyvy nálady, podrážděnost, deprese atd.). Myslím, že je to způsobeno tím, že se tělo přizpůsobuje novému hormonálnímu stavu. Netrvá dlouho. Většina z nich má 3-5 měsíců. Tento čas je nejtěžší. Potřeba psychicky se připravit. Pamatujte si, že my (ti, kteří již prošli touto fází) ji překonali a vy (ti, kteří právě plánujete léčbu) ji nepochybně překonáte. Výsledek stojí za to.
Teď, po 9 měsících po mém druhém RTT, se cítím skvěle. Hormony jsou normální. Přijímám denně 100 mcg tyroxinu. Mnozí jsou pravděpodobně zmateni povinností užívat denní léky. Jsem na to tak zvyklý, že necítím žádné nepříjemnosti. V noci si vezmu pilulku (obvykle ve 3-5 hodin). Večer jsem dal tabletu do malé zásuvky v kuchyni. V noci, když jdu na záchod, vezmu pilulku. Nic složitého. Každý den děláme mnoho věcí a zvažujeme to v pořadí věcí. Oholím se každý den, osprchuji se, dvakrát denně si čistím zuby a nevidím s tím problém. Otázka zvyku, čeho se nemusíte bát. Ptáte se a jestli zapomenu vzít pilulku? Nic se nestane. Pokud nebudete brát pilulky několik dní, hladina hormonů se mírně sníží, v těle je rezerva. Když je tato dodávka vyčerpaná, začnete vykazovat známky hypotyreózy. Aby zhoršení blahobytu trvalo několik týdnů, neberte pilulky.
Hodně jsem psal o problémech, které budu psát a o dobrém. Za 12 let jsem měl 6 recidiv onemocnění. Asi jednou za dva roky jsem byl léčen tyrosolem. I když jsem tyrosol nebral, to znamená, že hormony byly v kompenzovaném stavu, necítil jsem se úplně zdravě. Tělo reagovalo negativně na fyzickou námahu, počasí, stres atd. Nějaká nemoc byla ve mně a otrávila můj život. Teď necítím tuhle třísku, vyšla ven. Můj postoj se změnil. Už mě netrápí ten odporný chvění v těle. Moje ruce se už netřásají jako alkoholik. Jdu do posilovny a můžu dělat, co chci, aniž bych si myslel, že zítra se budu cítit špatně z nákladu. Svaly již nejsou křeče a není tam žádná nechutná slabost, která je známá všem, kteří přežili tyreotoxikózu. Onemocnění ukládalo omezení, z nichž každé bylo samo o sobě nevýznamné, ale souhrn těchto omezení bránil životu. Nyní jsem se těchto omezení zbavil a jsem optimista ohledně budoucnosti.
Je mi líto, že jsem na RJT před 12 lety neměla RJT. Lituji, že jsem šel na první schůzku s endokrinologem, který byl zastáncem konzervativních metod léčby. Myslím, že mi tato osoba upřímně chtěla pomoci, ale všechno se stalo, jak se to stalo, nepomohl mi. Je mi líto, že jsem se již několik let věnovala samoobsluze, plýtvání času a zdraví. Dovolte mi, abych vám vyjádřil názor svého endokrinologa (který v současné době vidím a který mi doporučil podstoupit RIT) ohledně léčby DTZ: „Po druhé recidivě onemocnění je nutné rozhodnout o otázce radikální léčby (chirurgie nebo RIT).
Snažte se léčit pilulky stojí za to, že je malé procento pacientů, kteří uspějí. Ale pokud máte relaps jednou, pak druhý, nečekejte na třetí, čtvrtý atd. Čekal jsem 12 let pokaždé, když jsem si myslel, že tento relaps je poslední a pak bude vše v pořádku. Nečekal jsem, až budu RJT.
K vaší pozornosti, milý čtenáři, doporučuji dva odkazy:
první zmínka o knize endokrinologa, profesora, lékaře lékařských věd V.V. Fadeev. Kniha se jmenuje „CO SE MALI VĚDĚT O ZNAČCE GREYVS - DIFFUSE TOXIC Goiter: 100 otázek a odpovědí“.
Jak název napovídá, kniha je napsána ve formátu otázek a odpovědí a zdůrazňuje hlavní body léčby DTZ. Vřele doporučuji číst.
http://www.endocrinology.ru/tironet/dis. voprosov-i
druhý odkaz na fórum věnované programu ReAt. Zde se můžete zeptat na lidi, kteří prošli RJT, přečetli si názory a podělili se o své dojmy.
index.php
Závěrem chci poděkovat mému endokrinologovi, který mi pomohl překonat nemoc. Lékař, který chápe pacienty a jen dobrý člověk, s nímž zůstávají jen příjemné dojmy, Ihsanova Irina Nikolaevna.
Děkuji Irině Nikolaevně!

Vypočtěte dávku radiojódu.
Existují dva způsoby stanovení požadovaného množství radiojódu pro pacienta: způsob výpočtu a metoda fixní dávky. Podstata těchto metod je uvedena v názvu.
Ve způsobu výpočtu se pacientovi podává malé množství radiojódu. Po určité době pomocí speciálního zařízení se stanoví množství radiojódu zachyceného štítnou žlázou. Pak se vypočte dávka radioaktivní látky na základě velikosti štítné žlázy a koeficientu příjmu radiojódu štítnou žlázou. Například: pro zničení štítné žlázy musí pacient zadat 15 MBq (megaBackerell) radiojódu na jeden centimetr kubického objemu žlázy. Objem štítné žlázy je 50 cm3. Test ukázal, že zachycení radiojódu je 90%. Požadovaná dávka bude: 15 * 50 * (90/100) = 675 MBq.
Výhodou této metody je, že pacient nedostává „extra“ záření. Nevýhodou tohoto způsobu je zvýšená složitost procesu. Musíte vstoupit do režimu rádia, počkat na čas, provést test, vypočítat a připravit individuální dávku. Radiojod není práškový cukr. „Vážení“ 675 MBq není snadný úkol. To vše zpozdí proces zpracování a zlevní. Řeknete: Jsem připraven čekat a platit. Ještě jeden mínus. To je reakce pacienta na radiojód. Každý organismus je individuální a jeho účinek na něj je obtížné předvídat. Například alkohol. Působí na všechny lidi stejně, totiž způsobuje stav opilosti. Ale dávka všech různých potřeb. Někdo pije láhev vodky a drží se na nohou. A další pije sklenici a padá. Vlastnosti těla (pokud mluvíme o lidech, kteří nepijí alkohol). Dalším tématem je zvýšení dávky alkoholu potřebné pro intoxikaci u „vyškolených“ subjektů. Reakce těla je neznámé množství ve vzorci pro výpočet dávky radiojódu, což snižuje účinnost léčby. V důsledku toho se pacienti s relapsem onemocnění objevují na klinikách, kde se používá metoda vypočtených dávek. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný způsob, jak vypočítat, že 100% účinnost může a neměla by být počítána? Samozřejmě to stojí za to počítat, ale proces lze zjednodušit. Tato zjednodušená metoda se nazývá metoda fixní dávky. Z praxe aplikace a výpočtu dávek radiojódu bylo poznamenáno, že například u 90% pacientů s objemem štítné žlázy 20-30 cm3 došlo k vyléčení, když byla dávka radioaktivního jodu injikována od 300 do 400 MBq (uvádím pouze všechny údaje). ). Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší dávkou byl 100 MBq. Bylo rozhodnuto podat dávku 400 MBq všem pacientům s velikostí štítné žlázy v rámci stanovených limitů. To výrazně zjednoduší a sníží náklady na ošetření. Ptáte se, co dalších 100 MBq pro některé pacienty? Odpověď zní: tato dávka je velmi malá. Nemá významný vliv na pacienta. Dám vám příklad. U karcinomu štítné žlázy se podává dávka až 7500 MBC. To rozhodně není užitečné. Ale pacient neumírá. Po léčbě je relativně zdravý. Takový pacient se smíchem čte úvahy o nebezpečí dávek 500 nebo 700 MBq, které provádějí pacienti na specializovaných fórech o terapii radiojódem. A teď mluvíme o dávce 100 MBq. Navíc tyto „extra“ 100 MBC mohou hrát pozitivní roli. Pokud je tělo pacienta odolnější vůči účinkům radiojódu než je průměr, tyto 100 MBq poprvé zvýší šance na vyléčení. Metoda fixních dávek má přibližně stejné (přibližně 90%) procento účinnosti jako metoda vypočtených dávek. Výsledkem je, že bez ohledu na metodu je účinnost léčby asi 90%. A co zbytek 10% (jako já)? Procedura léčby může být opakována. A podruhé bude dávka výrazně nižší.
Často jsme slyšeli názor, že léčba radiojódem je v zahraničí lepší a efektivnější. Píšu, co o tom vím. V Rusku jsou radiační bezpečnostní standardy vyšší než v zahraničí. Například, v USA, 1200 MBq radiojódu může být podáváno na ambulantním pacientovi a dovoleno jít domů ve stejný den. V Rusku můžeme poskytnout ambulantně 400 MBq, tedy 3krát méně. V zahraničí lze teoreticky použít vyšší a tím i účinnější dávky pro léčbu DTZ. A prakticky? Četl jsem svědectví pacienta, který podstoupil léčbu na dobře známé klinice v pobaltských státech. Mluvil o klinice velmi dobře, ale musel se vrátit podruhé od té doby, kdy začala relaps onemocnění. To znamená, že k recidivě onemocnění po RIT dochází i v zahraničí.
Pacient, který byl léčen na evropské klinice, mi sdělil informace o dávce, kterou dostala v Evropě. S objemem štítné žlázy 70 krychlových centimetrů dostala 925 MBC, což je přibližně 13 MBq na kubický centimetr objemu štítné žlázy. V Nižním Novgorodu jsem během prvního RJT dostal 810 MBq s objemem štítné žlázy 54 krychlových centimetrů nebo 15 MBq na krychlový centimetr objemu štítné žlázy. Obecně se ukázalo, že údaje jsou přibližně stejné 13 MBq a 15 MBq. Samozřejmě je pro analýzu potřeba více příkladů. Výsledná čísla mohou být jednoduchá shoda okolností. Nicméně jsem vám dal jeden skutečný příklad, vyvodte si vlastní závěry. Také jsem poznamenal, že tento pacient byl vyléčen z DTZ z první dávky radiojódu. Pokud vím, cítí se skvěle, komunikuje na fóru a je velmi potěšena, že si vybrala léčbu radiojódem. Byl jsem méně šťastný, už jsem dvakrát odešel. To je jen příklad různých reakcí těla na radiojód.
Odpovědi na otázky a komentáře
Otázka: A jak víte, jestli potřebujete udělat druhý rádiojod? Podle výsledků hormonů? Nebo existují jiná kritéria?
Odpověď: Pouze lékař vám řekne, abyste to udělali podruhé, nebo ne. Měl jsem následující obrázek: Vykreslil jsem výsledky analýz T3, T4 a TSH a ukázal jsem to endokrinologovi. Jasně viděla, že T3 a T4 neustále rostou několik měsíců, a TTG padá (můžete porovnávat čísla s kousky papíru, ale rozvrh je jednodušší a rychlejší analyzovat, takže vám doporučuji stavět, není to těžké.). Můj endokrinolog diagnostikoval recidivu DTZ v mých testech. Poslal testy do Nižního Novgorodu, zavolal mi a stanovil datum pro léčbu. Pokud máte 6 měsíců po RJT, T4 se zvyšuje a TSH klesá, pak jód již nepomáhá (je to úplně vyloučeno za 2,5 měsíce, proces destrukce štítné žlázy trvá až jeden rok, ale pokud máte stálý vzestup T4, pak počkejte na nový thyrotoxikózový význam). ne) To vše je můj názor, poslouchejte lékaře a pravidelně provádějte testy na hormony.
Otázka: Vážení členové fóra, mám otázku pro ty, kteří podstoupili RIT. Je pravda, že po tom, co od člověka, že voní silně jódu na několik měsíců? A skutečně to vytváří problém pro veřejný život? O pachu jódu mi doktor řekl: (Cítím několik měsíců blázen. Díky za odpověď.

Odpověď: Dlouho se zasmála! Dokonce ani radioaktivní jód sám necítí jako jód. Je to jen bezbarvá kapalina. Také jsem nezachytil chuť. Záření pacienta po RIT může způsobit problém. Pokud vám to lékař řekl, nedoporučuji ho pozorovat po RJT. Pravděpodobně nemá ani znalosti této metody léčby ani zkušenosti s léčbou pacientů po RIT.
Otázka: Michaile, chtěl bych vás požádat, abyste po operaci řekli o měření s dozimetrem a po dvou časech, pokud ne obtížně, sdílejte svou dynamiku. Pokud bylo téma, prosím, duplikujte. Děkuji.
Odpověď: Zopakuji zprávu o úrovni radiace pozadí po RET. Od té doby uplynuly 2 týdny od RJT. Každý, kdo se zajímá o účinky radiace po ECT na rodinné příslušníky a další, vám doporučuji plně přečíst 199 stran tohoto fóra. Hodně jsem o tom napsal. Dovolte mi, abych vám připomněl hlavní věc: až 0,6 mkZ-normální pozadí, 0,6-1,2 zvýšené, nad 1,2 nebezpečné. Dobrý den Vidíte, ale neobejdete. Dvakrát jsem podstoupil léčbu radiojódem, doma mám dozimetr, takže mám možnost vyhodnotit pozadí. Vše bude záviset na dávce. Naposledy jsem dostal 400MBK. Bylo to 10/11/2016. Nyní je radioaktivní pozadí na povrchu krku 80 μSvt / h. Pozadí na úrovni hrudníku je 22 mczv / h, při délce paže 5 mSvt / h. To znamená, že osoba, která stojí ve vzdálenosti větší než jeden metr od mě, nedostane prakticky žádnou expozici. Při úzkém kontaktu bude úroveň záření vyšší než přípustná, ale doba expozice bude malá (řekněme 3 hodiny) a celková dávka bude také bezvýznamná. Další věc je, že váš syn je 13 let, je v procesu puberty, a obecně hormonální restrukturalizace těla. Nejsem lékař, ale od sebe doporučuji, abyste zůstali ve vzdálenosti 1 metru od svého syna na první měsíc. Pro sledování pozadí je dobré mít dozimetr (není drahý) Připomenu vám následující normy: Vypuštění z nemocnice po radiojódové terapii - 20 mSvv / h ve vzdálenosti 1 metru od pacienta. Není považován za nebezpečný v krátkodobém kontaktu s lidmi. Dlouhodobý pobyt je možný na úrovni ne více než 1 µSv / h. Normální pozadí 01-04 µSv / h. Radiační pozadí pacienta po terapii radiojódem se rychle zvyšuje s rostoucí vzdáleností. V tomto izotopu (I131) převládá b-záření. Proto, pokud jste ve stejné místnosti a váš syn je v další místnosti, nedostane žádnou dávku.
Otázka: Michaele! Jak se cítíte? Řekněte mi prosím, po 5 dnech mám měsíc po obdržení jódu. Můj syn je starý 1,3 roku Jak si myslíte, že pro něj nejsem nebezpečný? Dosimetr nyní ukazuje vzdálenost 5,5 µSv / hod ve vzdálenosti jednoho metru. Jak řekl radiolog, za měsíc jsou odstraněna veškerá omezení komunikace s dětmi. A já se obávám, protože jsem stále v nebezpečném prostředí radiace. Díky za pomoc.
Odpověď: Jak vidíte z horního sloupku, na úrovni 5 mkZ při délce paže, na úrovni hrudníku mám 22 mSv. To je vyšší než přípustná krátkodobá hladina (20 µSv ve vzdálenosti 1 metr při výboji z nemocnice). Vaše dítě je jen něco málo přes rok staré. Ani jeho lékaři neřeknou, jak jeho slabé tělo reaguje na ozáření. Nedoporučuji experimentovat. Nejsem radiolog a vyjádřím jen svůj osobní názor. Nebudu kontaktovat dítě, dokud hladina neklesne pod 1 µSv na délku paže. A stisknutí dítěte na prsa také není nutné. Viz výše uvedená čísla. Možná jsem se ohnul na tyčce, ale myslím, že v této věci je lepší být v bezpečí. Škodlivé účinky ionizujícího záření jsou již dlouho prokázány. Možná se moji poznámku zasmát radiologové, ale nechci riskovat zdraví lidí, kteří jsou pro mě blízcí.

Otázka: Druhý REIT proběhl 28. listopadu, jod byl ve stavu thyrotoxikózy T4 byl 36, objem štítné žlázy byl 30 cm3, nyní testovala (tj. Po 3 týdnech) T4 - 31, tyrosol nepiju. Podruhé dal 560mbk. Myslíte si, že je příliš brzy na paniku? Cítí se jako jód, který mě nebere) a další otázka. Po druhé terapii radiojódem mé leukocyty padly, předtím nebyly s tím žádné problémy. Po čtyřech letech nemoci, která byla posouvána všemi testy, bylo toto číslo normální. Thyrostatika inhibují leukocyty, ale nepiju je dlouho. Lékaři nevědí, co dělat se mnou. Víš o tom něco? Pokud má někdo něco takového, napište prosím...
Odpověď: Myslím, že není třeba paniky vůbec! Máte pozitivní trend. T4 po dobu 3 týdnů se snížila z 36 na 31 (to je téměř 15%). Jód dělá svou práci, ne všechno je tak rychlé, jak bychom chtěli. A závěry samozřejmě příliš brzy na to. První mezivýsledek bude dosažen po 3 měsících (kontrola T4, T3, TSH a ultrazvuk). O šest měsíců později, a pak jen vy můžete dělat PRELIMINARY! závěry. Buďte tedy trpěliví a optimističtí, pokud vše půjde tak, jak má.
Když jsem začal s léčbou DTZ tyrosolem, před 12 lety leukocyty silně spadly z velkých dávek. Endokrinolog doporučil následující: vzít 250 g sušených meruněk, rozinek a vlašských ořechů (dal jsem 100-150 g ořechů), 1 citron. Přeskočte mlýnek na maso, přidejte med do výsledného mletého masa (do konzistence salátu). Ráno sníst lžíci směsi. Tuto směs stále jím (i když menší, lžička se sklíčkem). S touto směsí se během 2-3 týdnů hladiny leukocytů zotavily. Později jsem o tom mluvil s dalšími lékaři, říkají, že to byl sebezpyt a směs nepomůže. Faktem však zůstává. Leukocyty vzrostly na normální hodnoty, což bylo potvrzeno testy. I po thyrotocikóze kosti zranily. Vápník se vyplavuje, jak vysvětlil lékař. V té době jsem pracoval jako prádelník a často jsem vykonával tvrdou fyzickou práci (například v 10. patře jsem nosil tašky). Pro DTZ to nebylo snadné. Kosti hodně zranily. Začal jsem jíst tvaroh (i když se mi nelíbí) 50-100 gr. za den, za míchání výše popsanou směsí. Lékaři řekli, že takové dávky tvarohu nepomohou a je nutné jíst kilogram. Začal jsem se však cítit lépe. Nyní, po 12 letech nemoci, nehty se nerozpadají ani nesvrstvují, zuby jsou v dobrém stavu. Soudruzi v neštěstí doporučují snídani 50 gramů. tvaroh a lžička směsi. To určitě nepřinese újmu (pokud nejste alergičtí na tyto produkty).
Otázka: Řekni mi, je to dýně na volné stravě? Zdá se, že je to jen 100 g. 1 mcg jódu? Co si myslíte? Můžu?
Odpověď: V Nižním Novgorodu mi to řekli: všechno je možné kromě přípravků obsahujících jód, mořské plody, zejména mořské řasy a jodizovanou sůl. Také, žádné jodové sítě.
Otázka: Měsíc, stejně jako já po RJT. Nemůžu ještě pochopit, zda je to pro mě lepší nebo ne. Prošel jsem analýzou t 4 sv - 13, 4. Půjdu k lékaři na schůzku v pondělí. Bojím se o velmi silnou slabost ve svalech a otok pod a nad očima. Je stav normální?

Odpověď: Nezapomeňte normalizovat. Nyní se musíte více pohybovat, aby fungovaly svaly. V současné době neznám vaši fyzickou kondici, proto doporučuji chodit více (minimálně 1 hodinu denně). Doporučuje se poradit se svým lékařem, jakou fyzickou aktivitu a jakou dávku potřebujete.
Otázka: Mám doma dva malé psy (každý 2 kg), jeden je starý, druhý je s onkologií, je pro ně lepší přestěhovat se do jiného bytu? Lékař mi řekl, že pro zvířata je to stejně nebezpečné jako pro lidi. Co jste udělal se zvířaty po RJT?
Odpověď: Nedávejte psy. Měl jsem několik psů (kolie, německého ovčáka) a povím vám, že odloučení od vás na několik měsíců přinese více škody než radiace. Dávka, kterou obdržíte při RTT, je velmi malá. Škody, které tato dávka může způsobit (a dokonce i s malým stupněm pravděpodobnosti), jsou spojeny s dlouhodobými účinky (desetiletí), na které vaše domácí mazlíčky jednoduše nepřežijí (jeden pes je starý, druhý s onkologií). Proto je nevystavujte zbytečnému stresu.
Otázka: Chtěl bych znát zkušenosti členů fóra, jak přežila dieta s omezeným obsahem jódu? Seděl jsem týden a upřímně jsem připraven vylézt na zeď. Nemůžu jíst hotová jídla bez soli ((((
Odpověď: A nejezte jídlo bez soli. Může být použita sůl, ale ne jodizovaná.
Komentář: Před dvěma týdny jsem absolvoval RJT, v Estonsku říkali, že je možné komunikovat s domácími zvířaty téměř třetí den (mám malého psa o hmotnosti 2 kg), ale přežil jsem z předvídaných dvou týdnů a ukázalo se, že uvádím „rodinného příslušníka“ v nebezpečí ((
Odpověď: Pacient po RIT je vybit s úrovní záření 20 µSv / h ve vzdálenosti 1 metr. Aby došlo ke změnám ve zdraví zvířete, musí dostávat celkovou dávku 1 Gy s denní dávkou 0,1-0,5 Gy. Pokud umístíte psa na nohy a ozáříte ho dávkou 20 µs / h, budete potřebovat nepřetržitou expozici 11,5 měsíce v celkové dávce 1 g. a denní dávka bude 0,0005 g, což je 200krát méně nebezpečné. Proto se o to neobtěžujte. Chatujte se svými domácími mazlíčky bez omezení.
Otázka: Dobrý den, milí uživatelé fóra! Vyzývám ty, kteří RJT nepomohli poprvé. V mém případě, po proceduře RJT, uplynula téměř půl roku. Železo bylo 25 cm3, nyní 12,5. Podle hormonů se hypotyreóza objevila asi po třech měsících, TSH dokonce šla až do 60.00 hod. Dávkování euthyroxu bylo změněno, bylo zvednuto a nedávno jsem vzala 25/50 mg. Ale podle posledních analýz mám opět hypertyreózu. Protilátky proti receptorům ttg 22,5 (0-1,75), TSH 0,086 (0,350-4,9), t4sv 1,68 (0,70-1,48). Lze to považovat za relaps? A obecně, RIT pomůže podruhé, pokud se protilátky tak aktivně produkují?
Odpověď: Dvakrát jsem cestoval do RJT. Po prvním RET se železo snížilo z 54 na 22. Dokonce i hypotyreóza nastala po třech měsících. T4 začal opět stoupat. O šest měsíců později, on dělal druhou RJT. S největší pravděpodobností budete muset také provést druhou ECT. Operace nedoporučuji. Po RJT je operace obtížnější a riziko komplikací je vyšší. Objem štítné žlázy je malý. Je snazší pít jód podruhé (v Nižním Novgorodu ambulantně, vše bude trvat 2 hodiny) než operaci. A řešení netahejte. Výsledky testů, které jste zaznamenali v počítači a sestavili rozvrh. Pokud na grafu T4 vidíte vzestupnou linii (stálý růst úrovně T4), musíte jít a udělat to znovu.
Otázka: Michail, snížil se železo podruhé po ECT? Kolik času uplynulo, jak se cítíte teď?
Odpověď: Teď se cítím dobře. Hormony (T3 a T4) jsou normální. Piju tyroxin 75mkg. Zlepšuje se stav očí. Závoj před očima zmizel, bylo lepší vidět. Jaký je objem štítné žlázy poté, co druhý RAYT neví. Ultrazvuk bude probíhat za 2 měsíce. Ale objem se významně snížil, štítná žláza není detekovatelná. Dříve to bylo jasně zjistitelné a před prvním EIT bylo také vizuálně určeno. Co se týče druhého RJT ve vašem případě, chci poznamenat následující: Váš lékař se bojí, že RET nepomůže, protilátky „stimulují a obnovují štítnou žlázu“. To je mylná představa o nepochopení procesů probíhajících ve štítné žláze působením ionizujícího záření. Beta částice emitované radiojódem způsobují destrukci buněk štítné žlázy. Toto zničení je nevratné. Jedná se o jednosměrnou jízdenku a bod. Zničené buňky ztratí schopnost produkovat hormony a jednoduše se promění v pojivovou tkáň, "maso". Relapse (jako v mém případě) je způsoben nezničenou tkání štítné žlázy. Už jsem o tom napsal. Existují lidé, kteří šli na třetí RJT (slyšel jsem o jednom takovém pacientovi od mého endokrinologa). Statistiky jsou následující: 93% vyléčení po prvním RET, 99% po druhém. Více než tři, asi nikdo nešel (mluvím jen o léčbě DTZ). Takže podruhé uspějete.
Otázka: Dnes jsem náhodou narazil na otázky a odpovědi pro rok 2004 a známý Fadeevův endokrinolog reaguje dívce online, že když je chirurgický systém odstraněn nebo pacient je léčen TI, cílový orgán je odstraněn a protilátky samy zůstávají bez cílového orgánu., ale toto je druhá otázka (to není citace, ale obecný význam) Tak jsem se snažil zjistit, co protilátky útočí v nepřítomnosti štítné žlázy - dokud jsem nenašel odpověď. Možná jste se také zajímali o tento problém a pokud se vám něco podařilo zjistit, sdílejte informace.
Odpověď: Protilátky (v tomto případě protilátky proti receptoru TSH) jsou v těle produkovány jako ochranná reakce na hrozbu. V našem případě je „hrozbou“ štítná žláza, která v důsledku nějakého selhání vnímá imunitní systém jako mimozemský nepřátelský organismus. Je to boj našeho imunitního systému s vlastní štítnou žlázou, která způsobuje autoimunitní tyreoiditidu. Pokud je štítná žláza pryč, konflikt téměř zmizí. Proč téměř? Protože retrobulbární celulóza očí má podobnou strukturu jako štítná žláza (proto také trpí DTZ a objeví se endokrinní oftalmopatie). Pokud nemáte oftalmopatii a vaše štítná žláza zmizí (bez ohledu na RIT nebo chirurgický zákrok), pak nebude žádný konflikt. Tělo přestane produkovat protilátky proti receptoru TSH. Zbývající protilátky se budou postupně rozpadat.
Komentář: Soudě podle mé zkušenosti, je snadné ho léčit (tyrosol) po celý život. Pokud se stále setkáváte s lékařem, který rozumí. Známá babička z 80 let také trvala celý život (tyrosol).
Odpověď: Žít celý život na tyrosolu je špatná volba. Již dlouho je známo o jeho vedlejších účincích. Babička 80 let je jediná kopie, ne každý má takové železné zdraví pít 30 let tyrosolu. V následujícím příspěvku budu hovořit o jiném takovém jedinečném. Takže: jediná. Můj strýc Kolya, je mu 60 let. Vede antisociální životní styl. Sbírá a pronajímá kovové předměty. S vydělané peníze kupuje fanfuriki (pro neinformované je to alkohol pochybného původu, v bublinách). Vzhledem k tomu, že peníze jsou opilé, jí s odpadky. Obchody vyhodí zpoždění, sbírá a jí. Když na ulici vidí nedokončenou láhev alkoholu, dokončí ji. Butts také sbírá a dokurivaet. Denně kouří 1,5 balení cigaret. Nic nebolí kromě alkoholismu. V létě jsem si koupil shawarma v obchodě Carousel, snědl a dva dny jsem se nedostal z toalety. A můj strýc jí každý den něco zkaženého. Tam je další jedinečný soused (soused) mého věku, narkoman s 25 lety zkušeností nebude o něm mluvit, je zde ještě horší než jeho strýc. Chci tím říct, že existují „nesmrtelní“, kteří se sami záměrně otravují a stále žijí. Pro většinu lidí však takové triky nelze udělat. A já sám doporučuji nepovažovat tyrosol za neškodný lék pro celoživotní užívání.
Otázka: Chápu správně, že absence problémů s očima před RJT nezaručuje jejich nepřítomnost po?
Odpověď: Bohužel ano. Absence problémů s očima na ryt jako před operací nezaručuje jejich nepřítomnost po. Důvodem tohoto prudkého poklesu hormonů. Příznaky lze číst na internetu. To se nazývá endokrinní oftalmopatie.

Komentář: A já jsem narazil na informace o prstu. Nejvíce otravné, zeptala se jí endokrinologa, jestli ho mohu pít. Řekla, že to nebude horší. Tři měsíce viděli s tyrosolem usilovně. Během této doby, hormony cval nahoru a dolů, struma prudce rostl, mé oči začaly bobtnat a vydouvat, leukocyty padly katastrofálně, nevím, jak jsem pak přežil. Děkuji, alespoň včas, naše fórum bylo chyceno, přečteno a okamžitě šlo do RJT. Lidé nevěří nikomu, máme jen dva způsoby: operaci nebo IT. Lidem a jinými metodami není naše nemoc léčena.
Odpověď: V práci mám kolegu s DTZ. Byl léčen tyrosolem. Pak začal zkoušet Potentillu. Stříbřitý podle něj skutečně snižuje úroveň T4. Podařilo se mu snížit hladinu hormonů bez tyrosolu s použitím pouze Potentilly. Problém je ale v tom, že plísně nevyléčí, ale zmírňují příznaky nemoci (stejně jako tyrosol). Po zastavení Potentilly se jeho hormony opět zvýšily. Není tedy nutné léčit stříbro jako prostředek hojení, ale může být použit jako pomocný prostředek. Moje kombinace cinquefoil + tyrosol mi umožnila snížit dávku tyrosolu pro zastavení dalšího relapsu onemocnění. Ale tato kombinace není pro každého. Je nemožné předvídat, jak tělo reaguje na skořápku. Ve vašem případě tato kombinace nefungovala. Proto chci říct, že pokud chce někdo zkusit Potentillu, začněte s malými dávkami Potentilly. Všimněte si také, že alkoholická infuze přípravku Potentilla je účinnější než vařená Potentilka.


Otázka: Řekni mi, prosím, proč nechceš dělat pulsoterapii?
Odpověď: Pulsterapiya je zavedení intravenózních velkých dávek hormonálních léků (prednison, atd.). Četl jsem online rozhovor s lékařem o pulsoterapii. Řekl, že mu bylo předepsáno alespoň proto, že závažnost možných vedlejších účinků (například rozvoj diabetes mellitus) je srovnatelná se základním onemocněním. Váš lékař uvedl, že u pacientů s exophtalmosem jsou předepsány dlouhé kurzy. Prostě to mám v obou očích. O očních svalech: při mých výsledcích ultrazvuku jsou laterální svaly oka psány vlevo 7,0 mm, vpravo 7,2 mm. Retrobulbar celulóza vpravo o tloušťce 23,4 mm, vlevo 24,1 mm. Známky EOP. Neznám terminologii o klasifikaci očních svalů, takže nemohu říci, co bylo míněno. Bohužel, recenze o různých metodách léčby EOP jsou velmi nejednoznačné, takže zatím se zdržím rozhodování.

Otázka: Michaile, promiňte, prosím, otázka pro vás, nedávno jste psali o NN, že po absolvování můžete umýt 3-4 dny. Takže, v prvních dnech vyzařuje velké množství záření? Jak to neumýt? Byl jsem zaznamenán na konci dubna, jen smutek, a nechci tam jít.

Odpověď: Promiň, za šťavnaté detaily budu psát tak, jak je. 90% záření pochází z moči. Po toaletě je lepší umýt. WC má umyvadlo. Můžete si vzít speciální ručník. Použil jsem mokré ubrousky. Takže problém je zcela vyřešen. Také malé množství záření vyzařuje pot. V komoře je další chodba na chodbě. Místa se zvýšeným pocením je možno umýt. Ale ne moc k potu. Práce není nutná. Jsou okna, můžete je otevřít. Proto nedostatek sprchy není problémem z hlediska hygieny, spíše psychologického. Kdysi jsem myl každý den a nejprve nedostatek duše utlačované. Víte, jak jsem tento problém překonal? Šel jsem za léčení 36000 rublů. Mohlo by jít do zahraničí za účelem léčby za 1250 eur, kde jsou podmínky pohodlnější. Myslel jsem, že za 4 dny pobytu v Nižním Novgorodu ušetřím asi 800 eur (v roce 2016 bylo euro dražší než nyní). Teď mohu vzdát 800 eur pro Turecko a odpočinout si tam. Co je lepší? 4 dny bez sprchy a 2 týdny v Turecku nebo 4 dny se sprchou "odpočinek" v nemocničním oddělení?

Komentář: Dobrý večer. Přečtěte si fórum několik dní. A závěr. že existuje několik jasných příkladů s DTZ po vyléčení z prvního RJT ((((Mnoho lidí má relapsy a opakovaný jód. A pak existují pochybnosti, operace může být pravděpodobně lepší.
Odpověď: Pokud jde o operaci, statistiky jsou následující: 2% komplikací. O nich (komplikace) lze číst online. Prostřednictvím třetích stran znám příběh o dvou operacích. Jeden šel skvěle, pacient je šťastný. Další s komplikacemi. Pacientka ztratila hlas a schopnost dýchat bez trubice v hrdle. V budoucnu potřebovala další operaci k odstranění komplikací.

Otázka: Tři měsíce po Reytovi. Teď nic nepřijímám. TTG 2.0 (před měsícem 2.43). T4sv 10.2 (před měsícem 16.8). Nechápu, proč oba ukazatele klesají?
Odpověď: Dobrý den. TSH inertní hormon. Změní se pomaleji než T4 Pokud vaše T4 klesne, když budete příště testovat, s největší pravděpodobností uvidíte růst TSH.
Komentář: Téměř polovina pacientů šla na RIT v naději, že dostane vypočítanou dávku, která by kompenzovala tyreotoxikózu na euthyroidismus. O Rytovi jsem se dozvěděl o životě. Byl jsem naštvaný.


Následující Článek
Testosteron